IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на тютюните у нас се повишават с 20%

Реколтата у нас е лоша и добивите са с 30% по-ниски, обясняват тютюнопроизводителите

11:20 | 16.01.13 г.
Цените на тютюните у нас се повишават с 20%

През 2012 година реколтата от тютюн в България е по-ниска с 30%, обяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) Цветан Филев по време на заседанието на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB) в Париж.

В същото време обаче цените на тютюна са с 20% по-високи и причината за това повишение е либерализираният пазар в България, е обяснил още Филев, съобщават от организацията.

През 2012 година у нас са произведени 23 хил. тона от четирите вида тютюн, които традиционно се отглеждат в страната. От организацията работят за увеличаването на производството на ориенталски тютюн, но това ще зависи и от новата Обща селскостопанска политика (ОСП), по която тепърва предстоят дискусии.

В България няма национални доплащания за тютюнопроизводителите, отбелязват още от НАТ – 2010. През тази година обаче са предвидени средства за производителите от националния бюджет. „Работим за продължаване на този референтен период и през 2014 и 2015 година“, допълва Филев. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още