IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от енергийния пазар може да остане регулиран и след 2016 г.

Причината за такава опция е защитата на битовите потребители в първите месеци от либерализацията на пазара

14:33 | 27.05.15 г.
Част от енергийния пазар може да остане регулиран и след 2016 г.

Част от енергийния пазар у нас може да остане регулирана и след 2016 година, за когато е планирана либерализацията на пазара. Целта е да бъдат защитени битовите потребители в първите месеци от освобождаването на пазара.

Този коментар направи пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от БТА.

От неговите думи става ясно, че вече е изработен план-график за дейностите по подготвянето на българската енергийна борса и до края на септември платформата трябва да бъде готова. Планът е съставен съвместно със скандинавската електроенергийна борса  Nord Pool Spot, която беше избрана да подготви системите за бъдещия борсов пазар у нас.

Очакванията са до края на септември да бъдат извършени всички дейности по инсталиране на платформата за борсова търговия, а съвместно с това трябва да се извършат и необходимите законодателни промени за въвеждане на енергийната борса, допълни Иванов.

Енергийната борса ще бъде връзката между потребителите, производителите и търговците на електроенергия, коментира по време на дискусия за енергийната стратегия на Европа зам.-изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Северин Въртигов. От неговите думи стана ясно, че през юли и август ще бъдат разработени правилата за членство на борсата, клиринговата къща и сетълмента. Неговите прогнози бяха, че към края на последното тримесечие на 2015 година ще могат да бъдат направени и първите реални тестови сделки на борсата на принципа „ден напред“.

Днес Иванов потвърди думите му, че последните три месеца на тази година ще бъдат отделени за тестове на системата, а от 2016 година електроенергийната борса ще започне да функционира.

Председателят на енергийния регулатор отбеляза, че България максимално бързо трябва да въведе електроенергийната борса и крайният резултат ще бъде положителен както за енергийните дружества, които ще бъдат в конкуренция помежду си в условията на равнопоставеност, така и за българските потребители.

„Това, което се случи със свободния пазар за всички останали стоки и услуги в страната, трябва да се случи и с електроенергията и ефектът ще е подобряване на качеството и конкуренция на цените“, прогнозира още той.
За него прогнозите за поскъпване на тока с 30-40% след либерализацията са нереалистични. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още