IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часът на истината

Парламентът ще гласува структурата и състава на предложеното от БСП правителство

08:48 | 29.05.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Часът на истината

Народното събрание ще гласува от 9 часа структурата и състава на предложеното от БСП правителство с премиер Пламен Орешарски.

В Парламента е постъпило писмо от президента до председателя на НС Михаил Миков, в което Росен Плевнелиев информира, че в изпълнение на възложения от него проучвателен мандат, кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски е предложил структура и състав на Министерския съвет в срок, определен от Конституцията, пише Dnes.bg.

На основание чл. 99, ал. 4 от Конституцията, с Указ 99 от 28 май, президентът предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател. 

Предвидено е в кабинета да има двама вицепремиери. Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер, а името на другото вице на Орешарски ще стане ясно до месец.

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи. За външните работи пък ще отговаря Кристиан Вигенин.

Петър Чобанов поема министерството на финансите, а директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство. Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката.

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика. 
Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта. Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.
Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което първоначално трябваше да поеме Калин Тихолов, но след като той се оттегли, неговото място трябва да заеме Иван Данов.

На заседанието днес са поканени президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, на граждански организации, на синдикати и работодателски организации, главни редактори на медии. 

Първа точка в дневния ред е избора на министър-председател, след това ще бъде приета структурата на Министерския съвет и после ще се гласува персоналният състав на кабинета.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
неее-ти си човека с късата памет:) дадоха на ГЕРБ пълно мнозинство, защото ГЕРБ получиха подкрепата на вестниците на ДПС(не знам какво са се споразумели, но не е било евтино)-тези именно вестници изкараха ББ успешен кмет на София-което, простичко казано не е вярно. Хората живееха в пъти по-добре при всяко едно правителство от колкото при пожарникаря.И това лесно се коментира-понеже явно твоята памет е къса:)-всеки един министър преди да е избран на поста си е дрънкал глупости-като почнем именно от ББ, минем през ЦЦ, даже Калфин или пък царя и Костов. Но понеже имаш дълга памет, може би това беше излишно да го пиша...за какво си говорим каза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Предполагам, че и аз да бях на мястото на Волен и аз така щях да направя: Мисля, че Волен има силно негативно лично отношение към Герб заради разбиването на парлементарната му група (а може би и партията) и "кражбата" на депутати в миналия парламент. Освен престиж, това бяха и загубени пари от държавната субсидия. И предполагам не малко. Така че, най-вероятно Волен е толкова бесен на Герб, че и без пари, само на лична основа, пак ще е против тях....Казвам това само като страничен наблюдател - нямам никаква по-вътрешна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 8
amanotumnici
преди 10 години
По-добре ли е Бай *** Борисов да продължи да управлява държавата?Превърна държавата в страна от третия свят, управлявана от диктатор.Най-престижната професия и пример за останалите стана милиционер.Лекарите напуснаха страната. Бизнесът фалира. Безработицата се удвои.Резервите в бюджета се изпариха, увеличихме дълга.Инвестициите изчезнаха напълно. Българите не правят деца, а само ***.Отрязаха ни за Шенген и еврозоната.Това ли е бъдещето на България???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto
преди 10 години
За това не се занимавайте с глупости - политическия цирк у нас, а мислете как всеки от нас сам да си оправя живота. Собствена стратегия, собствено IQ, към икономиката, личен мъни мениджмънт и инициатива. Щото тия мъпети на конци си мерят ония работи, но накрая ги ползват само срещу народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 15
markov
преди 10 години
За съжаление на желаещите избори до дупка, от които нищо добро няма да излезе, защото това е статуквото и нагласите на избиранелите към момента, Атака прояви разум и ще има правителство. Волен проблем няма да има , след приемането на правителството ще си бъде опозиция и радикален в исканията си, но ще се преедолее икономическата криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 3
Petar
преди 10 години
Добре бе Календар кажи ми тогава как може Спортния министър още неизбран да каже че ще иска учебници на турски. За како говорим, аз вчера писах и пак повтарям за БСП гласуват само хората с много къса памет. Защо дадоха почти пълмо мнозинство на ГЕРБ, защото бяха докарани до ръба от тройната коалиция. Следващите 4 години според мен вървяхме все по него ама не паднахме. И логично това не се хареса на хората. Лично мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
data
преди 10 години
Е за това казах - както винаги ! Герб си бяха купили Атака и си и плащаха първите две години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 11
kalendar
преди 10 години
абе, вие помните ли как започна ГЕРБ в предишното народно събрание? Толкова ли ви е къса паметта? Малко работата е присмял се хърбел на щърбел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
hellwitch
преди 10 години
Ето, че Волен се оказа поп Кръстьо.Надявам се гласувалите за него да не се залъгват - той даде властта на ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
sa60o0
преди 10 години
браво "патриорите" от Атака, благодарение на вас сега 4 години пак ще ни управляват турци и комунисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още