IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирите въпроса на "Грийнпийс" за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Плановете за нови ядрени мощности се основават само на политически аргументи, твърдят от екологичната организация

15:31 | 30.03.15 г.
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Четири въпроса поставя „Грийнпийс“ в отворено писмо до правителството, преди да се пристъпи към строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

От екологичната организация се съмняват, че страната ни има нужда от нови енергийни мощности и задават въпроса нужен ли е новият блок. По техни данни в момента в електроенергийната система на страната са внедрени малко над 10 гигавата мощности, от които към 2 гигавата са централите, произвеждащи електричество от възобновяеми източници.

„Грийнпийс“ посочва в своето писмо, че пиковото потребление през зимните месеци се движи в диапазона между 5,5 – 6,5 гигавата, а през лятото е под 4 гигавата. От организацията допълват, че доклади на БАН и HSBC показват, че страната ни няма да има нужда от нови мощности до 2030 г.

„Досега нито един икономически анализ не е излязъл с доказателства, че подобен проект може да бъде печеливш за България“, заявяват те.

Еколозите питат още колко средства държавата може да отдели за обезщетения в случай на авария и посочват за пример, че аварията в ядрената централа във Фукушима се оценява на над 260 млрд. долара. Операторът на централата – TEPCO, ще плати 8 млрд. долара от тях, а останалите се поемат от държавния бюджет.

„Грийнпийс“ се опасяват, че проектът за нова мощност в ядрената ни централа може да бъде използван за източване на средства от бюджета и поставят въпроса има ли механизми срещу познати форми на източване като консултантски договори, неясни сделки и кражби.

От екологичната организация поставят въпрос и дали има решение по отношение на радиоактивните отпадъци, отбелязвайки, че цената за изграждане на нужните хранилища не се споменава в проекта за седми блок.

В своето открито писмо от „Грийнпийс“ посочват още, че през годините български правителства са показвали готовност да бъде изградена ядрена централа в България, но без икономически анализи, „тоест само по политически съображения“. За тях резултатът е дефицитът от над 3 млрд. лева в Националната електрическа компания (НЕК), голяма част от който е натрупан заради АЕЦ „Белене“. 

Този проект повече от 30 години е спирал развитието на енергийната ефективност като приоритетно направление за енергетиката ни, заключават от екологичната организация.

„Имайки предвид, че България е на последно място в ЕС по енергийна ефективност  - това е огромен резерв, който ще направи излишни нови ядрени реактори. Високите технологии навлизат в индустрията и дори при повишено производство няма да се стигне до недостиг на електроенергия“, се казва още в откритото писмо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още