IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ иска законодателни промени за кражбите от енергийни съоръжения

Електроразпределителното дружество настоява посегателствата да се третират като престъпления срещу националната сигурност

16:24 | 10.07.14 г.
ЧЕЗ иска законодателни промени за кражбите от енергийни съоръжения

ЧЕЗ България поиска законодателни промени срещу кражбите от съоръжения на енергийната, ВиК, телекомуникационната и пътната инфраструктура. От компанията настояват подобни посегателства да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

"Подобен вандализъм нарушава сигурността на доставките на хиляди клиенти, ключови държавни институции, болници, училища и пряко застрашава нормалното функциониране на държавата", посочват от компанията. В официално изявление от ЧЕЗ България се обявиха за по-строги наказателни мерки, посочвайкиq че през последните години „почти няма ефективни присъди за кражба и увреждания на енергийни съоръжения на ЧЕЗ“.

Чешката компания призова и обществеността да не пренебрегва набези срещу инфраструктурни съоръжения.

От електроразпределителното дружеството коментират, че сигналите за кражби от съоръженията са рядкост, дори и посегателствата над тях да се случват през деня и на публични места. „Предполагаме, че потребителите не възприемат проблема с кражбите като нещо, което ги засяга“, допълват от ЧЕЗ България.

От компанията обаче посочват, че само за първите пет месеца на годината посегателствата над съоръженията й са предизвикали 159 прекъсвания на електрозахранването, което засяга почти 100 хил. клиенти. В периода 2005 – 2013 година кражбите са причинили щети за 44 млн. лева, допълват от ЧЕЗ.

Затова и компанията инициира разговори за обсъждане на проблема по време на заседанието на Потребителския съвет към ЧЕЗ България.

„Ние сме готови да подкрепим всички инициативи, които ограничават посегателствата над съоръжения от инфраструктурата“, коментира по време на заседанието Михаил Шишков, национален секретар на Назависимия съюз на потребителите в България.

Според Надя Съботинова от българската асоциация по рециклиране пък трябва да бъде потърсено всеобхватно решение срещу кражбите и по-строги наказания за извършителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още