IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждици завладяват българския език

Това доказва, че речта ни е много жива, убеден е експерт от БАН

14:48 | 24.05.15 г.
Чуждици завладяват българския език

Чуждиците превземат езика ни, съобщава Нова телевизия. Според прогнозите на езиковедите все повече нови думи ще навлизат в речта ни.

Вицът за блондинката, която я накарали да кликне, а тя клекнала, остава далеч в 90-те години на миналия век. Защото дори и обичайният заподозрян хумористичен герой днес е запознат със значението на тази дума.

Вече казваме "сърфиране в нета” вместо ”търсене в глобалната мрежа”. "Чатове” вместо "разговори”. "Адване на френдове” вместо "сприятеляване”. Всичко това е един съвсем нов "eкспириънс” в комуникацията.

"Съвсем нормално е езикът да се развива и даже онова, което наблюдаваме в момента, доказва, че е много жив”, коментира проф. Владко Мурдаров от Институт за български език към БАН.

"Няма нищо опасно чуждите думи да влязат в езика. По-важно е, когато включа в речта си чужда дума аз да знам какво означава тя. От страна важното е да употребя чужда дума, така че вие да ме разберете”, подчерта той.

"Да кажеш „поствам” е много по-кратко, много по-ясно и по-лесно би се разбрало от другите хора, отколкото да кажеш "публикувам информация във Фейсбук”, което е много дълго и отнема време”, коментира момиче, което признава, че не се разделя със смартфона си. Не минава и ден без тя да използва чуждици.

Още новини вижте в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още