IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Димитров: Проблемът в млечния сектор е комплексен

На Консултативен съвет взехме решение за финансово подпомагане със собствени средства, каза земестник-министърът на земеделието

11:38 | 19.04.15 г. 1
Цв. Димитров: Проблемът в млечния сектор е комплексен

Проблемът в млечния сектор у нас е комплексен, не е породен единствено от отпадането на млечните квоти от 1-ви април. Това каза пред БНР заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Той коментира решенията на последния Консултативен съвет по животновъдство, който обсъди проблема с отпадането на млечните квоти в ЕС.

„Проблемът е комплексен, в никакъв случай не игнорирам квотите, но той съвпадна с руското ембарго, съвпадна с една предходна лоша година за земеделието, наводнения и т.н., и хората не можаха да си доставят необходимите фуражи. Започна един 12-месечен спад на цените и това малко или много комплексно предизвика сътресение в този сектор”, обясни земестник-министърът. 

Димитров обаче призна, че отпадането на квотите ще предизвика известни проблеми за млекопроизводителите.По думите му проблемите ще се проявят не в близките един-два месеца, а в продължение на една година.

Като посочи, че имаме сериозна конкуренция отвън що се отнася до млечна суровина, той подчерта, че всъщност отпадането на квотите дава възможност на всеки производител, да произвежда толкова колкото може, колкото му е изгодно, толкова колкото може да продаде.

„Все пак квотите са една не съвсем пазарна мярка. Да ви кажа и досега, последните 5-6 години ако вземете информацията, ние никога не сме изпълнявали на 100% млечната си квота, така че и предходните години млечна суровина е идвала от други държави членки на ЕС. Тук въпросът по-скоро е тази суровина, идвайки в България, тя идва ли по най-легалния начин, съпоставимо ли е качеството, дали са платени всичките мита, данъци и т.н.”, посочи Димитров.

Той допълни, че МЗХ, Министерството на финансите, Агенция „Митници“ и НАП работят сериозно в това отношение не само за млякото, и за месото, но и за други стоки, така че „всяка суровина, която стъпва на българския пазар, да бъде конкурентна с нашите, т. е. да е равнопоставена”.

Заместник-министърът на земеделието заяви, че страната ни вече е предприела действия да помогне жвиотновъдите и е поискала и средства от ЕС.

„Още в края на миналата година, началото на тази започнахме редица действия в няколко направления, така че българския производител да бъде сигурен на собствения си пазар...Предприехме редица законодателни промени, които  да дават известно предимство, разбира се в рамките на добрите пазарни отношения,  на българския производител на нашия пазар”, посочи още Димитров.

На Консултативния съвет е взето решение за финансово подпомагане, уточни още заместник-министърът. По думите му отделно са започнати действия, активни, по отношение на външни пазари. „Започнахме най-напред със съседна Турция, другата седмица пристигат, поканихме и колеги от Китай, за да тестваме нови възможности в бизнеса с млечни продукти, така че комплексно се работи”, каза той.

„България беше първата държава в ЕС, още януари месец на първото за годината заседание на Съвета на министрите, министър Танева първа от всички държави членки поиска във връзка с отпадането на млечните квоти някакъв финансов ресурс. Първоначално това нещо не беше подкрепено, но вече към настоящия момент близо 10 държави в една или друга степен подкрепят това наше искане. Дори се стигна дотам, че ние и Румъния, двете държави, вече писмено го внесохме в предходния Съвет на министрите. И не само това, няколко искания имаме за подпомагане на млекопроизводителите. Надява, се на положително решение. Вероятно едно решение може да се очаква следващите няколко месеца и тъй като трудно е да чакаме, именно на този Консултативен съвет взехме решение за финансово подпомагаме със собствени средства”, обясни той.

Цветан Димитров коментира и споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. Според него страховете за животновъдството във връзка с него са надценени.

„Според мен малко са надценени, тъй като България като земеделски производител има редица специфики, които ни дават малко по-друг облик на обикновена земеделска държава. Имаме производство да кажем, на агнешко месо , с традиционни схеми на отглеждане, традиционният вкус, нещо, което, каквото и споразумение да има, колкото и да е свободна търговията, няма кой да го произведе. Просто природа, дадености, породи животни, ако щете, традиции на отглеждане и редица други неща, които ни дават възможност да имаме някакви предимства в тази търговска битка”, посочи Цветан Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
ПРОБЛЕМЪТ В МЛЕЧНИЯТ СЕКТОР Е ЧЕ СМЕ ПОСЛУШКОВЦИТЕ НА ЕВРОГЕИСКИЯТ СЪЮЗ ! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЛУШАМЕ БРЮКСЕЛСКИТЕ ПРАСЕТА КОЙТО ПОЛУЧАВАТ ПО 22000 ЕВРО ЗАПЛАТА В МЕСЕЦ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ОБЕДНЯВА БЕДНИЯТ БЪЛГАРИН ! ВЕЧЕ СМЕ 8 ГОДИНИ В ЕВРОПАТА КОЯТО ИСКАХТЕ ! ИМАМЕ 1,5 МИЛИОНА БЕДНИ ЖИВЕЕЩИ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТА 1 МИЛИОН РАБОТЕЩИ БЕДНИ С ЗАПЛАТИ ОТ 500ЛВ НА МЕСЕЦ И 1,5 МИЛИОНА ДЕЦА И ПЕНСИОНЕРИ ТОВА Е ОТ 5 МИЛИОННАТА ЕВРО БЪЛГАРИЯ КОЯТО СЕ ПРЕВРЪЩА В СИРИЯ И АФГАНИСТАН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още