IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев: Президентът представлява корпоративни интереси

„Не повече от 8 процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, твърди банкерът пред Der Standard

11:31 | 25.03.13 г. 132
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветан Василев. <em>Снимка: КТБ</em></p>

Цветан Василев. Снимка: КТБ

За първи път банкерът и предприемач Цветан Василев влиза в открит остър конфликт с властта и по-специално с президента Росен Плевнелиев. Василев избра за това австрийския престижен всекидневник Der Standard, като даде за него пространно интервю.

„Президентът Росен Плевнелиев, който назначи това преходно правителство, очевидно не може да ме търпи. Но истината е проста: кръгове, които са избрали този президент, имат желание да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели. Проблемът е в това, че този президент е продукт на кръгове около седмичника "Капитал", с който той има бизнес интереси в миналото, но също така и система от неправителствени организации, включително Института "Отворено общество". Огнян Минчев, политолог, когото споменахте, но също така и други "лидери на общественото мнение", които се крият зад фасадата на привържениците на демократичното общество, защитават техните интереси“, заяви в интервю за австрийската медия Василев.

По думите му Плевнелиев е бил избран за президент на България благодарение на харизмата на Бойко Борисов.

„Този президент представлява корпоративни интереси, а не интересите на нацията. Но дори и да казвам това, аз никога няма да направя нещо срещу държавата или правителството. Не съм го правил и в миналото. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България и инвеститор в различни важни области аз съм заинтересуван да има стабилност, а не улични протести. Тези събития може да помогнат обаче на хора като Иво Прокопиев“, казва още Василев.

Според него Корпоративна търговска банка е била „опозорена“ в Европейската комисия, защото за нея се твърди, че е облагодетелствана от държавата. Комисията обаче не е открила доказателства и случаят е приключен. „Но моите опоненти направиха всичко възможно да удължат максимално разследването срещу българската държава и банката ми. Те също така настояват президентът и временното правителство да продължи атаките срещу мен“, казва банкерът.

Първоначалното предложение за номинация за министър на икономиката на правителството на Борисов през 2009 г. е бил бившият генерален директор на "Икономедиа" Бисер Боев, продължава с изложението си Цветан Василев, добавяйки, че негова леля „по случайност“ е Кристалина Георгиева - еврокомисар на България в Брюксел. Боев е съученик и с бившия министър на финансите Симеон Дянков.

Боев не е станал министър заради общественото недоволство, но на негово място бил назначен Трайчо Трайков – приятел на Дянков от университета. „По ирония на съдбата кръгът „Капитал“  сега се опитва да се дистанцира от политиката на Министерството на финансите“, казва още Василев, защото „финансовата и икономическата му политика са се провалили".

Банкерът контрира и изказването на президента Плевнелиев при представянето на служебното правителство, че това е рестарт. „Какво рестартиране? Едни и същи хора седят на заден план“, казва още Василев.

Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

128
rate up comment 3 rate down comment 1
zaigush
преди 10 години
Не издържам да питам един въпрос всички за и против КТБ:Не искам да се заяждам с никого! Просто въпрос? Има ли някой реални пари ш ба'м'ката на Цецо Мустака? И как ви се отразяват всичките писаници по повод темата. Спите ли? Не спите ли? Без майтап? Аз имам и спя много добре.Верно напоследък все по често взех да мисля за алтернативи на тези сладки 7.5% и ще взема да поразделя яйцата в кошницата :) Че тези всички ба'м'ки все повече взеха да ми намирисват на ***. А и по този начин се чуствам като част от мършата. Предпочитам да чета мнения на старите кучета тук, а не разни платени перекендета дето за 10 кинта правят френска любов. Хайде лек ден от мен!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
127
rate up comment 0 rate down comment 4
nikon
преди 10 години
Снимката на профила много прилича точно на пишман банкера-Шефът на МБИР, за когото явно споменава капутов.:)Май си имаме бивш банкер във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 1 rate down comment 2
biserz
преди 10 години
А, бе защо се връзвате на такива "евтини" театрали? Не ви ли е ясно, че ви разиграват постановки...от "селски пиеси "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 9 rate down comment 3
gigow
преди 10 години
Честито!Ти си двайстата Звезда, коментираща в тази статия, която е регистрирана в десетте дни от 04 януари до 13 януари 2012г. Ето ви всички:irina_gevezova - 03.01.2012kiupaka_1985 04.01.2012peshow_1952-04.01.2012iliope4enia - 04.01.2012bancho_1949 - 04.01.2012ilkail4ewa - 05.01.2012despaw- 05.01.2012kamen popow- 05.01.2012katya stoeva - 05.01.2012faith no more - 05.01.2012petark 05.01.2012new_york 05.01.2012kiril 90-06.01.2012kostanca-06.01.2012klara-06.01.2012baritona 10.01.2012leikata - 10.01.2012Zvezda 11.01.2012cankabojkova - 13.01.2012roman_jordanov 13.01.2012Всички имате и още няколко еднакви черти. Всички сте САМО с английски букви. Всички имате само ник, без никаква друга информация. Всички сте без аватар. Всички сте против Плевнелиев. Всички, без теб, са изписани САМО с малки букви. И всичките вие имате над 50% от мненията под темата. ВСИЧКО това е напълно случайно. Сигурен съм. :)Та затова има толкова много коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 2 rate down comment 2
v_tin
преди 10 години
Ами то си е нормално да е обвързан с някого , не е расъл в епруветка, въпросът е дали и доколко може да му се вярва че ще бъде президент на България и ще работи за нея, а не за няколко души каквито сигнали има вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 0 rate down comment 3
jelenski
преди 10 години
с една дума са вътре всички. то предполагам е неизбежно такова обвързване, но все пак от време на време ще е хубаво да се мисли и за народа, а не само за собствените си гуши както правеха герб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 1 rate down comment 4
Zvezda
преди 10 години
Всъщност само трябва някой да си направи труда да прочете връзките на определени лица в кръга Отворено общество, сещайте се СОРОС, и ще му станат ясни много неща. И Прокопиев е там, а доколкото разбирам и Плевнелиев не съвсем непознат в тези среди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 3 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
то в момента е такава мешавица, че всеки сочи всеки. то е ясно, че се обслужват бизнес интереси. факт е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 6 rate down comment 6
Zvezda
преди 10 години
друг път успявали ли сте да съберете толкова коментари? Не мога да повярвам на очите си! "Този президент представлява корпоративни интереси, а не интересите на нацията. " С това не мога да не се съглася!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 7 rate down comment 2
Sumurset
преди 10 години
Какво става тука , бе?! Какъв е тоя ужас....... Кой се интересува от тия ***.... Капитал, махнете тези статии - те са контрапродуктивни. Дайте да си говорим за сериозни неща, а не за българските ***.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още