IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за произхода на месото от днес задължително трябва да са на етикетите

Потребителите ще знаят и процентното съдържание на мазнини

09:20 | 01.04.15 г.
Данните за произхода на месото от днес задължително трябва да са на етикетите

Информацията за произхода на пилешкото, свинското, овчето и козето месо от днес става задължителна за посочване върху етикетите. Досега изискване да се указва родината на месото имаше само за говеждото и телешкото. Новите правила за месните продукти влизат в сила от 1 април според еврорегламента за етикетиране на храните, който бе въведен у нас на 13 декември м. г., пише в днешния си брой в. „Сега“.

Регламентът важи само за разфасованото и опаковано месо - прясно, охладено или замразено, но не и за обработеното (например пържола в ресторант). Занапред, ако си купуваме какво да е месо от магазина, на етикета му задължително трябва да е посочено от коя държава произхожда, като според възрастта на животното може да се наложи да се опишат и всички държави, в които е пребивавало.

Етикетите вече трябва да съобщават още процентното съдържание на мазнини и съотношението между месен протеин и колаген (при етикетирането на мляно месо). Трябва да е ясно дали в продукта е добавен протеин от друго месо, има ли повече от 5% съдържание на вода, коя е датата на замразяването му, дали е било размразявано, дали обвивката му е ядлива (ако става дума за колбаси).

От еврорегламента следва и че ако си поръчаме например кебапче или кюфте в заведение за хранене, при желание от наша страна собственикът трябва да ни информира от какво животно е месото, което ядем, и къде е било отгледано и заклано то.

"Не е нужно в менюто да е написано откъде е месото, което консумираме, достатъчно е ресторантьорът просто да има информация за това и да я предоставя при поискване", уточниха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Оттам коментираха, че няма да правят специални проверки дали се спазва изискването за обозначаване на произхода на 4-те вида месо, тъй като инспекции на всички храни се правят постоянно. При проверките в заведенията за хранене изрично ще се проверява документацията на месата.

"Новите правила важат за опакованото след 1 април т.г. месо, така че известно време и стари етикети ще съжителстват с новите до изчерпване на количествата", обясниха от БАБХ.

Новите правила задължиха бизнеса да посочва на видно място коя от храните в менюто може да предизвика алергия. Такива може да са млякото, соята, пшеницата, сусамовото семе, яйцата и др. Преди време от БАХБ отчетоха, че все още това изискване не се спазва. По-големите ресторанти вече са направили специални допълнения в менютата си за алергените, но по-малките масово не са чували за еврорегламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още