IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните започнаха проверки на касовите апарати на търговците

Общо 298 хиляди фискални устройства бяха свързаха с регистрите на НАП до крайния срок 2 април, съобщиха от приходната агенция

12:20 | 03.04.12 г.
Данъчните започнаха проверки на касовите апарати на търговците

Общо 298 хиляди касови апарати са свързани дистанционно със сървърите на националната агенция за приходите (НАП) до полунощ на 2 април 2012 г., когато изтече крайният срок за изпълнение на това изискване, съобщиха от агенцията.

По предварителни данни данъчните трябваше да свържат фискалните устройства на 300 хил. търговски обекти. На този етап остават непроверени 2 хиляди компании, което ще стане до края на тази седмица, увери говорителят на НАП Росен Бъчваров тази сутрин по Нова телевизия.

Вчера изтече и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната бяха длъжни да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Санкциите за неизпълнение на това изискване достигат 10 хиляди лева, като е възможно и запечатване на обектите, припомниха от НАП. 

От днес данъчните инспектори започнаха масови проверки из търговските обекти за порверка на касовите апарати. Така наречените ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, но само ако продават горива на външни клиенти.

От НАП припомнят, че всеки касов апарат, който не е от новия тип с дистанционна връзка, трябва да бъде изведен от употреба и фискалната му памет да бъде разчетена и демонтирана.

Няма краен срок за дефискализирането на излезлите от употреба фискални устройства, но едновременното използване  на двата касови апарати е нарушение на закона, предупреждават от приходната агенция.

Потребителите могат да разпознаят дали едно фискално устройство има дистанционна връзка с НАП по символите BG, вписани в контур на картата на България, отпечатани в долния ляв ъгъл на касовата бележка.

Вчера изтече и срокът, в който всички юридически лица трябваше да подадат своите декларации за облагане с корпоративен данък. До момента това са декларирали данъците си 315 хил. фирми, като повече от половината от тях са изпратили формулярите си по интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още