IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите от управлението са доволни от номинацията на Бъчварова

От БСП определиха избора като „интересно хрумване“, ПФ ще я подкрепи, ако изпълнява програмата на правителството

12:43 | 05.03.15 г.
Депутатите от управлението са доволни от номинацията на Бъчварова

Депутатите от Реформаторския блок, АБВ и ГЕРБ останаха доволни от номинацията на премиера Бойко Борисов вицепремиерът Румяна Бъчварова да е новият министър на вътрешните работи, след като вчера Веселин Вучков подаде оставка.

„Вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация за нас е много добро решение и говори за висока политическа отговорност“, обяви Атанас Атанасов от Реформаторите.

„Винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена жена, защото жените имат качества да успокояват нещата и да работят по-спокойно, не са остри в действията си“, обясни той. Според него това министерство има нужда от реформи, проведени спокойно, а не в някаква динамика.

Според Кирил Цочев от АБВ, който също одобри кандидатурата на Румяна Бъчварова, премиерът е бил много убедителен и коректен с коалиционните си партньори. „Ще трябва да дадем достатъчната подкрепа на министър-председателя“, заяви още той.

От ГЕРБ очаквано бяха най-лаконични. „Право е на премиера да определи своя екип“, коментира Красимир Велчев от мнозинството. Според него кандидатурата на Румяна Бъчварова не е изненадваща, въпреки че призна, че не е знаел за нея. „Както виждате, нещата са много динамични и много бързо се развиват. Ние разбрахме за кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър в пленарната зала“, допълни Велчев.

След като премиерът Бойко Борисов упрекна партиите, с които има споразумения за подкрепа и участие в правителството, че не гласуват заедно с ГЕРБ важните закони, от БСП оцениха, че той признава, че явно му въртят номера. „Очевидно е, че в определени отношения премиерът признава безсилието си за това, че му се въртят номера зад гърба, и то от коалиционните партньори“, коментира говорителят на левицата Атанас Мерджанов.

Той обаче разкритикува Борисов, че е използвал парламента за оперативка на коалиционните партньори. „Едва ли останалите политически субекти следва да бъдем занимавани с това. Да бъдат така добри да не занимават цялото общество с коалиционните си отношения“, призова социалистът.

Според Мерджанов е интересно да се види как ще се справи с отговорностите си вицепремиерът Румяна Бъчварова, която беше анонсирана от Борисов за вътрешен министър на мястото на подалия оставка Веселин Вучков. „Интересно хрумване е да направи Бъчварова министър, това е втората жена вътрешен министър и ще е интересно как ще се справи с ангажиментите си в този толкова тежък ресор", посочи социалистът.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че обединението не е поемало ангажимент да стоят зад всичко, искано от мнозинството. „Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Тук има заблуда у министър-председателя”, заяви той.

Симеонов припомни, че още по време на преговорите за съставяне на правителство от ПФ са заявили, че няма да подкрепят запазването на плоския данък вместо семейното подоходно облагане. „Никъде в предварителната програма не сме казвали, нито те, че трябва да гласуваме 16 млрд. лева дълг, затова не ги подкрепихме”, коментира той.

Според него е важно програмата на правителството да се изпълнява. „Ако Румяна Бъчварова изпълнява програмата, под която сме се подписали всички, ще я подкрепяме. Ако не изпълнява – дали е Бъчварова, дали е Вучков, дали е Борисов, ние ще сме против”, каза още Валери Симеонов.

Назначаването на Румяна Бъчварова за вътрешен министър и решението на премиера да поиска оставката на шефа на ДАНС и главния секретар на МВР свалят внушенията за задкулисни отношения между Борисов и ДПС. Така лидерът на движението Лютви Местан коментира изявлението на Борисов, че ще назначи Румяна Бъчварова за вътрешен министър и ще уволни шефовете на двете служби.

„Днешното решение на министър-председателя е ярко доказателство, че подобно задкулисие има само в главите на анализаторите и наши политически опоненти, които крият собствената си политическа немощ зад паравана ДПС“, каза Лютви Местан.

Той допълни, че спекулациите по тази тема са били обидни както за партията му, така и за самия Борисов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още