IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите започват дискусии по мораториума върху добива на шистов газ

Ще се обсъждат технически параметри за сондажите, така че да се възстанови добивът на конвенционален газ, блокиран от сега действащата забрана

08:30 | 09.05.12 г.
Депутатите започват дискусии по мораториума върху добива на шистов газ

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху добива на шистов газ, ще обсъди на заседанието си в четвъртък нови текстове, свързани с техническите параметри на този добив.

Депутатите ще разискват предложените от министерството на икономиката текстове, които предвиждат да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите на нефт и газ, въведено с мораториума върху шистовия газ.

Заседанието е насрочено за 10 май, съобщи за Investor.bg председателят на комисията Диан Червенкондев.

Депутатът уточни, че след първото заседание на комисията са получени становищата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на много браншови асоциации, институти и учени, които настояват за редакция на спорната точка първа от мораториума. Забраната се отнася и за всякакви сондажи на дълбочина над 200 метра.

Целта е тези текстове да отпаднат, за да се възстанови конвенционалният добив на природен газ. По този начин ще може да се съхранява синьо гориво и в хранилището в Чирен, което също беше блокирано заради невъзможността да се използва технологията за нагнетяване на природния газ, допълни Диан Червенкондев.

След като в началото на годината парламентът прие мораториума, първи експертите от Минногеоложкия университет и БАН предупредиха, че възприетата формулировка ще блокира и конвенционалния начин за получаване на газ.

Според природозащитниците обаче мораториумът не спира нито конвенционалните сондажи, нито дейностите в Чирен. Опасенията сред противниците на технологията за добив на шистов газ са, че се подготвя политическо решение за промяна на мораториума и дори за неговата отмяна.

Еколозите настояват забраната за проучване и добив на шистов газ да бъде регламентирана със закон.

Темата за шистовия газ и неговия потенциал за намаляване на енергийната зависимост на Стария континент от Русия е общоевропейска. Във Франция, където действа категорична забрана за разработването на шистовите находища на газ, се правят опити да се поведе дискусия за преразглеждането й.

Британското правителство също предстои да вземе решение дали да отмени въведената през миналата година временна забрана на сондажите за шистов газ, след като наскоро експерти подкрепиха фракинга.

Надеждите за бум в добива на шистов газ в Европа бяха попарени, след като се оказа, че залежите в Полша са по-малки, отколкото се очакваше, както и по-скъпи за експлоатация в сравнение с находищата в САЩ.

В Румъния и Чехия се върви към забрана на проучването и добива на шистов газ, като и двете държави планират усъвършенстване на законодателството в областта, както и изчакват финализирането на европейските дебати.

Забрани на сондажите за шистов газ действат също в Австрия и Германия.

Политиките на европейските държави по отношение на сондажите за шистов газ ще бъдат разгледани от временната парламентарна комисия на някое от следващите й заседания, каза Диан Червенкондев. “Със съседите ни трябва да вървим ръка за ръка с това законодателство”, коментира той.

Какво е вашето мнение за проучването и добива на шистов газ? Крие ли това ползи или по-скоро е предпоставка за нанасяне на непоправими щети върху околната среда и обществото? Изпратете ни вашата позиция на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още