Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Deutsche Welle: България блести в кризата

С правителствени задължения в размер на 16,3% от БВП страната е втора в ЕС по този показател

Добра новина насред кризата: страните от еврозоната трупат вече по-малко нови дългове. Изглежда мерките за икономии започват да дават резултат. А България? Тя блести със завидно добри показатели, пише в свой анализ Deutsche Welle.

Икономии, икономии и пак икономии - от месеци насам страните от еврозоната чуват само това. Сега става ясно, че техните правителства изглежда са се придържали към обещанието си да взимат по-малко кредити. За това говорят последните данни на Евростат, според които за една година средната нова задлъжнялост на 17-те страни с евро е спаднала от 6,2% на 4,1% през 2011 година.

И все пак...

Положителни новини има дори от Гърция, където за една година дупката в бюджета е намаляла с повече от 1 процент. Като цяло обаче състоянието на гръцките финанси остава много тежко, тъй като общите задължения продължават да съставляват 165% от БВП на страната. И все пак Гърция не е с най-лошите показатели - с дефицит от 13,1% от БВП непрестижното първо място държи Ирландия, следвана от Гърция (9,1%) и Испания (8,5%). Испания остава в рецесия - отрицателният икономически ръст от 0,3% през четвъртото тримесечие на м.г. беше последван от нов спад с други 0.4 на сто през първото тримесечие на тази година.

Най-добре са се справили Финландия с 0,5% нови задължения, Люксембург с 0,6% и Германия с 1% нови дългове през 2011 година. С това трите страни изпълняват предписанията на Пакта за стабилност и растеж в еврозоната за бюджетен дефицит до 3% от БВП. Във Франция той е бил 5,2 процента, което означава, че правителството на президента Саркози е било по-пестеливо от очакванията.

Най-добре се представя Естония

Страните от еврозоната са успели някакси да намалят бюджетните си дупки, но не и задълженията си. Средно те са се увеличили от 85,3% на 87,2% от БВП. С най-нисък дълг е Естония - 6 на сто от БВП, следвана от Люксембург (18,2%) и Словакия (43,3%). Най-драматично е положението на Гърция (165,3%), Италия (120,1%) и Ирландия (108,2%). Задължения от над 60% от БВП се смятат за нарушение на европейските договорености. В този смисъл нарушители са общо 14 страни-членки на Общността - цитираните вече Гърция, Италия и Ирландия плюс Португалия, Белгия, Франция, Обединеното кралство, Германия, Унгария, Австрия, Малта, Кипър, Испания и Холандия.

България - втора в ЕС

България е в групата на отличниците. С правителствени задължения в размер на 16,3% от БВП страната е втора в ЕС след най-добре представящата се в момента Естония, която е единствената с едноцифрено число задължения - 6 на сто от БВП. По този показател България изпреварва страни като Люксембург, Швеция, Дания, Литва, Латвия, Чешката република и др.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (10)

0
 
0
 
10
преди 5 години
Няма профилна снимка
Тряба да заработят по големи заводи ,с дългосрочни междудържавни договори,за техника,части ,автомобили,машини-може и държавни.
и-Да създадем работеща средна класа с добри доходи,която да потребяват-да пазарува.
Това е ътят на Б-я със с силно държавно участие в големите отрасли.
А Не по субективно измислените условия на ЕС.
2
 
12
 
9
преди 5 години
Няма профилна снимка
Понякога имам чувството, че има две Българии. Едната е тази, с добрите макроикономически показатели, която виждат висшите държавни служители с големите бонуси и късогледите външни наблюдатели. Другата е тази, в която всеки от нас се бори с мизерията.
1
 
7
 
8
преди 5 години
Няма профилна снимка
Отличници, които бършат задниците на двойкаджиите за да преживявят и да изхранват деца и родители в прекрасната на родина! Трагедия........
0
 
3
 
7
Mupo до: dean.jordanov
преди 5 години
Няма профилна снимка
"За първите три месеца на годината приходите на производителя на смартфони и компютри достигат 39,2 млрд. долара (29,7 млрд. евро)"..."За първите три месеца печалбата е в размер на 11,6 млрд. долара (8,8 млрд. евро)" Ако продължават с това темпо Печалбата на Ейпъл ще достигне БВП на БГ, а не оборота...
1
 
7
 
6
преди 5 години
Бългрия - Apple на балканите!

Още от Икономика и политика
Стартира сондирането на втория проучвателен Блок "1-21 Хан Аспарух" - "Рубин-1"