IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес е ден на национален траур в памет на Желю Желев

Опелото в катедралния храм “Св. Александър Невски” ще отслужи патриарх Неофит

08:18 | 01.02.15 г.
<p>
	Желю Желев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Желю Желев. Снимка: БТА

Днес е ден на национален траур в памет на президента Желю Желев. Първият демократично избран президент на България (1990-1997 г.) си отиде на 79 години на 30 януари.

В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина.

Опелото ще започне в 12 ч. в катедралния храм “Св. Александър Невски”. След поклонението на държавните лица, според протокола, с Желю Желев ще могат да се простят и хората от народа.

Най-високопоставените гости от чужбина, които ще присъстват на траурната церемония, са държавните глави на Македония - Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, и на Косово - Атифете Яхяга, пише "24 часа", цитиран от Dnes.bg.

Преди опелото ще се отслужи и панихида за убитите от т.нар. Народен съд. За четвърта година 1 февруари се чества като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Почетната дата е установена през 2011 г. именно по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Тази година се навършват 70 години от изпълнението на смъртните присъди на регенти и 17 министри, свещеници, депутати, интелектуалци.

Панихидата в памет на жертвите на комунистическия терор ще бъде отслужена от епископ Тихон, председател на катедралния храм “Св. Александър Невски”. На нея ще присъства и патриарх Неофит, който след края ѝ ще отслужи опелото на президента Желев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още