IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на лятото тръгва търгът за модернизация на жп линията София-Елин Пелин

По линията София - Волуяк ще се построи нова жп гара Обеля, която ще осъществява връзка с метрото

12:23 | 30.06.15 г.
До края на лятото тръгва търгът за модернизация на жп линията София-Елин Пелин

До края на лятото ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител за модернизацията на жп отсечката София – Елин Пелин, която вчера беше одобрена за финансиране със средства от Механизма за свързване на Европа, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за Investor.bg.

Вчера Европейската комисия отпусна над 140 млн. евро за три транспортни проекта по линия на специалния инвестиционен инструмент. Вторият проект е модернизацията на жп линията София – Волуяк, а третият – проектът за подобряване на корабоплаването по Дунав, който изпълняваме съвместно с още няколко държави.

Участъкът София – Елин Пелин е част от проекта за модернизация на железопътната линия София – Пловдив, която е разделена на две части - до Елин Пелин и Елин Пелин – Септември. И за двата подучастъка има подготвени идейни проекти.

При изграждането на отсечката София – Елин Пелин е предвидена модернизация на съществуващите системи на железния път, на системите за сигнализация и телекомуникации, системите на контактната мрежа, както и изграждане на нови пресичания на пътната мрежа на две нива с надлези при Верила и Казичене.

Общата стойност на проекта е малко под 68 млн. евро, като от Механизма за свързване на Европа ще получим 57,7 млн. евро, или 85% от сумата. Бенефициент е Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Жп линията София – Волуяк е част от железопътен възел София и от железопътната линия София – Калотина. В момента за участъка се изготвят технически проект и подробен устройствен план. В края на 2016 г. предстои и да стартира процедурата за избор на изпълнител за строителство.

Предвижда се да бъде изграден нов коловоз между жп гара Волуяк и Централна жп гара София. Ще се изгради и нова жп гара Обеля, която ще осъществява връзка с метрото.

Проектът FAIRWAY за подобряване на корабоплаването по Дунав се осъществява съвместно с Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния. През есента се очаква да бъдат подписани договорите за финансиране и да започне изпълнението на дейностите.

Предвижда се да се разработят координирани национални пътни карти, да се осигури оборудване за изпълнение на пилотни дейности за хидроложки услуги, да се съберат данни за критичните места по реката, да се разработят иновативни подходи за въздушно наблюдение и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още