IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договаряме 500 млн. евро от ЕИБ за инфраструктурни проекти до 2020 г.

Обсъжда се и рамков заем за селските райони в размер на 150 млн. евро, каза премиерът Пламен Орешарски

16:49 | 08.10.13 г. 2
<p>
	Премиерът Пламен Орешарски се срещна с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Михай Танасеску. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Пламен Орешарски се срещна с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Михай Танасеску. Снимка: БТА

Ще работим за ново рамково споразумение за кредитна линия в размер на 500 милиона евро за следващия програмен период. Парите ще са за рефинансиране и съфинансиране на големи инфраструктурни проекти по Кохезионния фонд. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Михай Танасеску.

По думите му имаме интерес към „Транзитни пътища“ и кредитиране на железопътни участъци.

„Специално внимание отделихме и на кредитна линия за Българската банка за развитие в ориентировъчен размер 100-150 млн. евро като уточнихме, че ще ускорим тази процедура“, съобщи още министър-председателят.

Обсъдена е и възможността за рамков заем за селските райони в размер на 150 млн. евро.

„Европейската инвестиционна банка няма лимити за България. Стига да имаме добри проекти, тя е готова да се отзове на всяко наше искане за финансиране“, каза Орешарски, цитирайки думите на вицепрезидента на ЕИБ.

От своя страна Танасеску посочи, че „траншовете означават свежи пари, които ще се инжектират в българската икономика“.

Тази година Европейската инвестиционна банка ще подпише нова кредитна линия с България за 270 млн. евро, или с 45% повече в сравнение с 2012 година, стана ясно след срещата. Заемните средства ще бъдат с 300 млн. евро повече в сравнение с миналата година, изтъкна Танасеску.

Досега ЕИБ присъства у нас с финансиране в размер на над 4 млрд. евро. „Имаме много силни отношения с България, набелязахме много добри проекти за в бъдеще“, каза той.

ЕИБ ще продължи да финансира и частния сектор в България. Като пример той даде отпуснатите над 200 млн. евро на банки за финансиране на малки и средни предприятия.

Премиерът Пламен Орешарски е уверил вицепрезидента на ЕИБ, че средствата постъпват на „правилните адреси“. Смятам, че нашите отношения с България ще продължат да бъдат много добри и много силни, заяви Михай Танасеску.

Според него диверсификацията на кредитния портфейл на ЕИБ за държавния и частния сектор и за местната власт е в унисон с ангажимента на финансовата институция за подобряване на жизнения стандарт в България.

Премиерът Пламен Орешарски изтъкна, че взаимоотношенията с банката датират от 90-те години и досега тя е била много отзивчива към всички нужди на страната ни.

По-рано днес Столичната община и Европейската инвестиционна банка подписаха договор за заем от 50 милиона евро за рехабилитация на пътната мрежа на града.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
rumen221
преди 10 години
Орешарски:1. Обяви Криза и шокова Либерализация в енергетиката2. Замени Данък лихва с Данък банковите транзакции3. Качи Корп. данък на 20% и махни 169-те преференции4. Махни "тавана" на Осигуровките, извади Пенсиите от КСО, 0% вноски за "частни" пенсии, а инвалидните да се плащат от Здравните вноски5. Качи МРЗ на соц. мин. 566лв. (на 3 мес. с по 20лв)6. Връщай на хората ДДС за лечение, лекарства и храна7. Освободи родителите от ДОД и спри Педофилията, чрез даване на "майчински" на деца до 18г- Така ще има ред и още поне 3 милиарда, иначе отиваш при Костов и Боко!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
MVA123
преди 10 години
Пламене, не виждаш ли че си се качил на продънена лодка. Станишев, ще ти дръпне *** и ще ти гледа сеира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още