IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доказването на картели не намалява автоматично цените за потребителите

КЗК тепърва ще решава дали да прекрати процедурата за "Хемус"

11:42 | 18.02.16 г.
Доказването на картели не намалява автоматично цените за потребителите

Практиката от доказани картели показва, че разкриването им не води до незабавен ефект за потребителите. Начислява се глоба, тя влиза в бюджета, но това не повлиява незабавно цените на дребно. Това каза пред БНТ говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов.

По повод започналия през лятото на 2015 г. секторен анализ на пазара на горивата у нас той съобщи, че работата е на финала. „Имаме твърдата решимост, ако бъдат установени забранени споразумения, ако бъде установен картел, фирмите да понесат цялата строгост на закона“, каза Гаврилов. 

След като бизнесменът Веселин Марешки откри собствена бензиностанция във Варна със значително по-ниски цени от конкуренцията, икономистът  Георги Ангелов заяви: „Ниските цени във Варна около Нова година вече са в София. Лошата новина е, че това отне около месец и половина. Би трябвало по-бързо да действа пазарният механизъм, ако имаме достатъчно добро ниво на конкуренция“.

„В момента към вчерашна дата цената на бензина в България е една от най-ниските в Европа, всъщност в Полша е по-ниска, т. е. вървим към нормализация, но това се случва със забавяне. Въпросът е това забавяне защо се случва и дали има изкривяване на пазара. Още повече, че в България имаме най-ниските данъци и акцизи върху бензина. Т. е. би трябвало цената в България през повечето време да е най-ниска в ЕС“, каза Ангелов.

По думите му трябва да се види в периодите, в които в България цената не е най-ниска, защо това се получава – дали заради производствени разходи,  цената на петрола, бензиностанциите или складовете на едро, които се държат от 1-2 фирми.

Марио Гаврилов уточни, че работата по анализа на КЗК е обемна, защото се изисква информация от десетки участници на пазара. Поправка в ДОПК дава вече възможност на Комисията да оперира с данъчно-осигурителна информация.

„Насажда се в общественото мнение, че или има картел, или Марешки върши нещо нередно на пазара, тази логика не е вярна“, каза Гаврилов. Той изтъкна, че в София и по магистрала „Хемус“ има бензиностанции, които продават на сходни цени, но в обществото това не се коментира.

Говорителят на КЗК обясни, че не е незаконно, дори да се продава  под себестойност, ако това е за кратък период, още повече, че варненският бизнесмен засега има една бензиностанция.

Ангелов заяви, че определено има проблем със сивия сектор. Затова акцизните стоки, включително цигарите и алкохолът, трябва да бъдат под автоматизиран контрол. Той допълни, че когато цените на горивата и природния газ падат, това трябва да се пренесе към крайния потребител и да се види в цените на  автобусните билети и на такситата.

Икономистът упрекна КЗК, че е спряла дейността на конкурента на таксиметровите фирми Uber.

„КЗК не е спряла Uber, а е предписала да се приведе спрямо българското законодателство. Сега казусът е в съда. КЗК не спира никого“, отговори Гаврилов.

„В България сме формалисти. Законодателството е направено така, че старите играчи да печелят. Тук е трудно да се навлезе на пазара. Това са пречки в законодателството, които съществуващите фирми са прокарали“, заяви Ангелов.

По въпроса за спрените обществени поръчки за довършването на магистрала „Хемус“  Марио Гаврилов каза, че миналата седмица КЗК е изслушала фирмите, които обжалват търговете за магистралата.

„Междувременно ситуацията се промени и беше анонсирано, че тези процедури ще бъдат отменени. Когато бъде внесено в КЗК подобно решение, ние ще се произнесем с определение, което може да бъде обжалвано в съда. Може да прекратим процедурата, може и да не я прекратим. Ако процедурата бъде прекратена, няма резон да се произнасяме по същество“, обясни той. 

Георги Ангелов смята, че спирането на този и на други търгове е един опит по-добре да се харчат обществените пари. Ако трябва да намаляваме бюджетния дефицит, по-добре е да режем излишни, отколкото основни разходи, смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още