IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС поиска да отпадне банковата тайна за висшите политици

Разкриването на банковите сметки трябва да стане с регламент на целия ЕС

13:24 | 12.11.13 г. 10
ДПС поиска да отпадне банковата тайна за висшите политици

ДПС поиска да отпадне банковата тайна за висшите полици и за техните семейства. Според председателя на партията Лютви Местан предложение за това трябва да направи лично премиерът Пламен Орешарски на предстоящо заседание на Съвета на Европейския съюз.
 
Той посочи, че регламентът трябва да бъде ратифициран от всички страни членки. Един от основните мотиви за това е, че ако задължението не засегне всички членки, дори и да е предвидено в българското законодателство отпадането на банковата тайна за висши полици, някои финансови институции биха могли да откажат да обявят сметките.
 
Местан настоя, че банковата тайна за останалите граждани ще остане, но в същото време никой не е накарал политиците да се занимават с политика и като са направили своя избор, ще търпят и известни ограничения.
 
Според движението публикуването на банковите сметки на висшите полиците няма да се отрази негативно на икономическата среда. Местан, който съобщи, че ще постави въпроса и на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, смята още, че акцентът трябва да падне върху банковите сметки в офшорни зони.
 
„Кои са висшите политици - подлежи на дефиниране, но можем да приемем, че това са лицата, които са задължени да подават декларации за имущество“, обясни той.
 
Предложението на ДПС идва седмица, след като от прокуратурата започнаха разследване срещу Христо Бисеров за пране на пари.
 
В тази връзка лидерът на движението коментира, че казусът „Бисеров” е поставил въпроса за банковите сметки на висшите политици и заради това „е време принципът на банковата тайна да отстъпи на принципа – да се знае”.
 
„След като Христо Бисеров се оттегли от политиката, ние от ДПС сме призовани, особено силно вчера, да дадем отговори за казуса „Бисеров”. Като председател на ДПС заявявам, че ДПС вече даде своя политически отговор – не покри и не прикри случая „Бисеров”, не направи дори опит да се прикрие, не дотира политически Христо Бисеров. Случаят е в прокуратурата и отговорът ще дойде оттам – компетентен и изчерпателен”, посочи Местан.
 
„Няма по-честен отговор от този, защото държавата не е същата, т.е. не е герберска. Освен това България има за главен прокурор блюстител на закона, който „няма да цепи басма никому”, коментира още той.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Подкрепям предложението на ДПС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
В скоби ще напиша (ХОДИХ ДА ПРОТЕСТИРАМ И ФЕВРУАРИ). ОБАЧЕ тъпите тикви тук, както и всички медии продължават да плямпат, че протеста бил само и само да свалим ГЕРБ. А той НЕ беше за това. Искахме да се сложат монополите на мястото им. Не да си ходи ГЕРБ. Те обаче се уплашиха, както и всички останали след тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Начи тея са същите като предните, ама понеже на времето не съм протестирал и сега нямам право.Така, ако следваме логиката: КОГА мога до протестирам, ВАШЕ ВИСОЧЕСТВО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Хм ..и ако отпадне какво !? То откраднато може и другаде да се крие! Кого ще заблудите е предложението !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
А бре Местане, не се напъвай толкоз, ще нацапаш гащите! Навсякъде из европата когато чета за БГ новини и стане дума за партията, която уж прецедателстваш, пише без изключение за ТУРСКАТА ПАРТИЯ в България. Ти ли на Европа съвети ще даваш? Трай си да не те "самоубият", че такъв ви е нрава в "почетният"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
операция "Честен Доган" :DП.С. Инвестор, оправете ги тези "полици"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
1978 недей да се превъзнасяш много. Премиерът на Люксембург подаде оставка, подари същата причина. Ти да си чул за това нещо? Просто един политик слиза от сцената, животът продължава! Айде моля те, недей! И той я подаде, по времето когато излизаха записи с това, как Боко Тиквата диктуваше на митницте къде да влизат и къде да излизат! ТОГАВА ЗАЩО НЕ ИЗЛЕЗНА НА ПРОТЕСТ А? ОТИВАЙ СИ СЕГА НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА И ИЗЛИЗАЙ ОТ УНИВЕРСИТЕТА! ХОРАТА ИСКАТ ДА УЧАТ! МАХАЙ СЕ ОТ ТАМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
г-н Местан е "ЗА", но трябва целиот ЕС да гласува "ЗА", сиреч е трвърдо "ПРОТИВ" :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
ХАХАХАХА. Ето това вече е абсурд! ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ! Поне докато аз съм жив ! И това ви го гарантирам, а Местан тук прави силно популистко изказване - знае че няма как да стане, но въпреки това, искайки да привлече симпатии го казва! А няма как да стане, защото Българите, имайки сметки и недекларирани пари в Офшорни зони са капка в морето, в сравнение с Господарите от западна Европа! :D А никой от тях няма да иска да му се разкриват сметките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
1_9_7_8
преди 10 години
Ако е вярно, че заместник-председателят на ключова партия от управляващата България коалиция, че заместник-председателят на българския Парламент, е международен перач на пари; ако се окаже вярно, че правоохранителните органи на държавата са престанали да го крият едва след като е станало ясно, че то е известно навън и повече не може да се крие; ако се окаже вярно, че министърът, натоварен със задължението да приложи закона спрямо този международен перач на пари, е съдействал на съпартийците му да го отърват от закона, нима би могло да има вече по-голямо доказателство за това, че мафията управлява страната? И нима би могло това положение да остане да се търпи дори само ден след това?Повтарям за сетен път, че използвам условния израз "ако се окаже" само за да бъда юридически изряден. Инак съм твърдо убеден, че е точно така, както всички мислим. И че значи никак не е "младежка наивност" формулираното от протестиращите студенти искане за "сключване на нов обществен договор"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още