IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от българите виждат в предприемачеството добра възможност за кариера

В България по-малко от 5% от населението е стартирало скоро нов бизнес, според GEM Global Report

17:03 | 14.02.16 г. 9
Две трети от българите виждат в предприемачеството добра възможност за кариера

Около две трети от възрастните в България виждат предприемачеството като добра възможност за кариера, но нивата му все още са ниски и предприемаческият потенциал е неизползван. Това констатира представеният в Бостън световен доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за 2015.

GEM Global Report е  проучване на предприемачеството в световен мащаб, а страната ни е включена за пръв път, съобщават авторите на доклада. През 2015 г. в проучванията са участвали 62 страни, от които 23 са европейски икономики. 

Един от най-цитираните индикатори е показателят за предприемаческа активност на ранен етап TEA (total early-stage entrepreneurship), който оценява процента на работещото население в процес на започване на предприемаческа дейност или започната такава през последните 3 години и половина.

Най-ефективните икономики в Европа по този показател са Латвия, Естония и Румъния. Те държат високи TEA нива – съответно 14,1%, 13,1% и 10,8%. За сравнение, средното ниво за страните от ЕС е 7,8%.

На глобално ниво страната ни не е с най-слабото представяне, но на европейско ниво сме с най-ниски стойности. Наред с Германия и Италия, в България по-малко от 5% от възрастното население е стартирало скоро или планира да стартира нов бизнес.

В европейски контекст България е на едно ниво с Холандия по индикатора страх от провал. България има по-ниски нива от Гърция, Румъния, Хърватия, Македония, Ирландия и Германия – 33,3%. Страхът от неуспех е много важен индикатор и може да бъде сериозна културна и социална пречка за предприемачеството.

“В България отдаваме висок статус на предприемачеството – 71,5%, като сме на двадесета позиция в света по този индикатор, но не наблюдаваме това да кореспондира с нарастващ брой нови и установени компании. От изключително значение е да се утвърди правилната рамка за условията на предприемачество, което ще разгърне неоползотворен предприемачески потенциал”, коментира Искрен Кръстев, председател на GEM България.

GEM изследва динамиката на предприемаческите екосистеми от 1999 г. насам в над 100 икономики по света чрез своята методология, като събира първични данни от над 200 000 възрастни (18-64 г.) и близо 4000 експерти в сфери с отношение към предприемачеството.

България участва в изследванията през 2015 г. и присъства за първи път в световния доклад благодарение на подкрепата на Telerik и екипа на GEM Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Не е въпросът само в мързела. Първо, трябва да умееш нещо, но да го умееш по-добре от другите или поне от повечето. Второ, наистина се иска яко бачкане. И трето - трябват се топки, за да издържиш срещу всички ония 95%, които се опитват да те уморят - всевъзможната чиновническа ***, мафията и армията от комплексари, която не притежава горните качества, но затова пък умее да завижда, о, как умее да завижда! А всъщност, ти на тия трябва да им продаваш, те са ти таргет, те са 95%!?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Виждат, да, и добре че е така.Илюзията продължава докато е очевидно че бизнеса тръгне добре и дойдат пратеници или на правителството или на задкулисието и изявят претенции за някаква част от бизнеса ти.България все още е държава на мафията, изключително корумпирани масони и все още тук там някакъв остатък от бившите комунистически ДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Да, хрантутниците на държавна хранилка са твърде много, нормално мислещ човек не би се самоубил с дребно предприемачество...освен ако няма спонсор на държавна хранилка :) ...може и след 20-се заплати :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 8 години
Преди около 20 години, глупаците дето се хващахме за предприемачество бяхме повече.... Днес народа проумнява и не иска да губи пари изкарани с тежък труд, за да храни хрантутниците . Всъщност тя държавата е на закриване вече...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Глупава статия . Реалноста е 95 % завиждат на предприемачите , но ги мързи да си мръднат задниците за каквато и да е инициатива . Мечтата на българина е да е държавен чиновник и да краде или изнудва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
rover
преди 8 години
Съгласен съм. Само ехото от залпа на "Аврора" е вечно и кънти в главите на такива като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
100% съм съгласен с теб, че ЕС реално разрушава всякакъв малък и среден бизнес и причина за рекордната безработица в Европа(30 милиона безработни и поне 40 милиона без постоянна работа). Но ЕС както знаем не е вечен и скоро може да му видим гърба, а след това нещата ще си дойдат на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
Sakamano
преди 8 години
Едно време харесвах търговията. Тогава единственото за което трябваше да мислиш е откъде да купиш и къде да продадеш с печалба. Сега, благодарение на "европейските" изисквания и държавните регулации, търговията се превърна в абсолютна Ш.И.Т.Н.Я. 90% бумащина, 10% търговия и глоби от 1000 лева нагоре за всяка глупост. Майната му на приемачествотото, по-добре карай на заплата и завърши живота си като щастлив пияница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още