IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните горски предприятия започват да маркират дървесината с пластини*

Нововъведението ще струва близо 7 млн. лева

13:50 | 05.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: МЗХ</p>

Снимка: МЗХ

Държавните горски предприятия започват допълнително маркиране на отрязаната дървесина с пластини с уникален идентификационен номер, като целта е да се намали бракониерската сеч и кражбата на дървен материал, съобщи БНР.

Близо 7 млн. лева ще отделят шестте държавни горски предприятия за маркиране на дървесина като очакванията са в близката една година поне половината от средствата да се възстановят от намалени кражби. Пластините с уникален номер ще се поставят на всяко отрязано дърво при едрата строителна дървесина и по три на кубичен метър от по-дребната.

Номерата им предварително ще се въвеждат в електронна система, което позволява да бъдат проследявани. Веднъж поставени пластините не могат да се свалят, защото се чупят. Горските всеки ден ще отчитат броя на сложените пластини, за да се избегне злоупотреба и търговия с тях.

Практиката за такъв тип маркиране на дървесина е отдавна позната и утвърдена в Европа, тъй като осигурява проследяване на всеки отрязан дървен материал до крайния потребител.

Пластините не заменят, а допълват контролната горска мярка с подробна информация и се поставят едновременно с нея и непосредствено преди експедиция, уточниха от агроминистерството.

„Идеята е, че дървесина без такава пластмасова пластина ще бъде много по-лесно разпознаваема като незаконно транспортирана“, обясни  директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов по време на демонстрация за поставяне на  пластини в землището на село Поповяне, в обхвата на Държавно горско стопанство Самоков.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев обясни, че до края на октомври трябва да бъде разработена и внедрена система за издаване на превозни билети за обекти за преработка на дървесина.

*Новината е допълнена в 16.36 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още