IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 10% от българите вярват, че човек може да бъде осъден за корупция

Шест процента от запитаните оправдават даването на подкупи

21:13 | 25.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Едва 10% от българите вярват, че човек може да бъде осъден за корупция

Българинът проявява изключителна нетърпимост към корупцията и корупционните практики, поне на декларативно ниво, сочат данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 28 март и 5 април сред 1000 души и цитирано от Dnes.bg.

Резултатите от анкетата са категорични - едва 2% от сънародниците ни заявяват, че са склонни да оправдаят хора, които искат подкупи, а 6 на сто оправдават онези, които дават подкупи. На този фон 98% не оправдават искащите подкупи, а 94 % порицават даващите подкупи.

На фона на това обаче, едва 10 на сто е делът на българите, които са на мнение, че у нас е много вероятно човек да бъде осъден за корупция, а 77% са категорични, че това е малко вероятно да се случи точно в България.



Изследването показва, че най-младите (на възраст под 30 години), както и най-възрастните (хората над 60-годишна възраст), по-често от останалите българи са на мнение, че корупционните практики у нас се санкционират от закона. Така мислят и хората с ниско образование, както и жителите на селата.

За последните четири години социолозите регистрират като цяло ръст на скептицизма относно възможността у нас човек да бъде осъден за корупция. На фона на това 10% от българите посочват, че през последната година са дали подкуп за решаване на здравни проблеми - на тях лично или на членове на семействата им. 5% заявяват, че са дали подкуп, за да избегнат полицейски санкции (вкл. и на КАТ), а 3 на сто са плащали за административна услуга - издаване на разрешително, на удостоверение или на друг документ.

1,5% признават, че са плащали за митническа услуга, а 1,3 на сто - за данъчна. За съдебна услуга, както и за образование, подкупи са давали под 1% от българите.

Социолозите обаче уточняват, че на тези данни следва да се гледа само като на един ориентир за корупционните практики, тъй като може да се допусне, че има хора, които не споделят свободно своите наблюдения и практики по темата.

43% от българите са категорични, че специален закон за борба с корупцията може да я ограничи до голяма степен. 25 процента смятат, че подобен закон ще повлияе в малка степен на корупционните практики у нас, а 16 на сто изключват възможността проблемът с корупцията да може да се реши чрез закон. Във възможността корупцията да бъде ограничена със закон вярват най-много младите и заможните българи, както и жителите на областните градове.

А по отношение на напредъка на Румъния спрямо България 68 на сто от анкетираните твърдят, че северната ни съседка е постигнала като цяло повече в сравнение с нашата страна. Едва 7% пък са на мнение, че напредъкът на Румъния не е толкова голям и тя едва ли изпреварва България.

Още новини четете на DNES.BG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
от къде ли са го научили да го *** .... :)) били са на обучение в Империята и там са им показали кое и как .... :))Скандал: Висши магистрати отиват в САЩ на разноски на Америка за Българияhttp://glasove.com/categories/politika/news/skandal-visshi-magistrati-otivat-v-sasht-na-raznoski-na-amerika-za-bylgariqОсем висши магистрати са командировани от ВСС за две седмици в САЩ, като всички разноски се поемат от Фондация Америка за България. Това става ясно от протокол от заседание на Висшия съдебен съвет от 5 март 2015 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Ха !!!! Та това в България се възприема като вид предприемчивост! :))))).....Начален старт за бизнес така да се каже! "Вие какво !??...завиждате ли им на хората." Ако сте недоволни значи не сте десни а комунисти биха ви отговорили тези успешни "бизИнесмени"! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Монах Никанор(завършил мениджмънт и международни икономически отношения) добре го каза като отговор на въпроса ''липсата на вяра ли кара българина да престъпва законите и много често да извършва престъпления?'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1747595012185392
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още