IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предупреди България за пропуски в прилагането на ГМО законодателството

В следващите два месеца страната ни трябва да представи в Брюксел какви мерки ще предприеме за контрола върху тези храни

14:46 | 26.04.12 г.
ЕК предупреди България за пропуски в прилагането на ГМО законодателството

Европейската комисия (ЕК) предупреди България за пропуски в прилагането на еврозаконодателството за генетично модифицираните организми (ГМО) и тяхното култивиране, съхранение, превозване и използване, съобщиха от представителството на ЕК в София.

От Брюксел посочват, че страната ни не прилага правилно директива от 2009 г., която обхваща всички дейности във връзка с ГМО.

Дейностите се класифицират в зависимост от отрицателните последици, които биха могли да имат върху околната среда, посочват от Еврокомисията.

Дейностите „без риск“ или с „незначителен риск“ са в обхвата на директивата. Само дейностите с „незначителен риск“ обаче са уредени в българското законодателство, допълват от институцията.

Еврокомисията е изпратила мотивирано становище до България, на което трябва да отговорим в двумесечен срок. Ако страната ни не осигури правилното прилагане на еврозаконодателството, Еврокомисията може да заведе дело в Съда на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още