IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози призоваха за отпор срещу добив на ГМ култури, устойчиви на хербициди в ЕС

Екоорганизациите алармират, че тези култури имат вредно въздействие върху човешкото здраве и околната среда

14:25 | 12.01.12 г.
Еколози призоваха за отпор срещу добив на ГМ култури, устойчиви на хербициди в ЕС

В отворено писмо до министъра на земеделието Мирослав Найденов и министъра на екологията Нона Караджова екоорганизации призовават българското правителство да не позволява производството на устойчиви на хербициди генетично модифицирани култури (ГМ култури) в Европейския съюз.

Поводът за призива на екозащитниците е предстоящата днес среща на постоянната комисия на ЕС, на която страните-членки за първи път ще обсъждат отглеждането на два нови сорта ГМ царевица (GA21 и Mon88017), които са устойчиви на хербициди. 

В писмото си Коалиция „България свободна от ГМО“ изразява притесненията на еколозите относно сериозната заплаха за човешкото здраве и природата, която се крие в производството на ГМ култури, които са устойчиви на хербициди.

Еколозите разясняват, че повечето ГМ кутлури на пазара, оглеждани предимно в Северна и Южна Америка, са създадени, за да бъдат устойчиви на хербициди (най-вече глифозат). Целта е да могат да издържат на завишени нива на химикали за премахване на бурените. Еколозите се позовават на научни изследвания, които отхвърлят досегашните допускания относно безопасността на глифосфата и призовават българската страна да отхвърли предложенията за приемане на ГМ култури, които са толерантни към глифосфат в ЕС.

Последните изследвания показват, че базираните на глифосват хербици, могат да имат вредно въздействие върху човешкото здраве и околната среда, причинявайки редица тежки заболявания. Освен това те имат вредно въздействие върху реките и подземните води. Би могла да се зарази питейната вода, както и да се наруши хранителния състав на почвите и така да увреди насажденията.

От Коалиция „България, свободна от ГМО“ са категорични, че производството на селскостопански култури, основано на видове, устойчиви на ГМ хербициди, не може да бъде част от един устойчив селскостопански модел.

Според тях многократно по-големи са ползите от един агроекологичен подход към земеделието, който би насърчавал производството на храна, опазвайки екосистемите, биоразнообразието и естествените ресурси. Агроекологията е в основата на една жизнеспособна и устойчива селскостопанска система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още