IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози скочиха срещу обещаните на "Витоша ски" изменения в закона за горите

Природозащитници смятат, че евентуалната възможност да се предоставя право на строеж върху защитени терени ще позволи тяхното по-лесно застрояване

18:18 | 08.12.11 г.
Еколози скочиха срещу обещаните на "Витоша ски" изменения в закона за горите

Еколози се обявиха против обещаните на “Витоша ски” от държавата изменения в закона за горите.

“Фарсът, че тази година на Витоша няма да се пускат лифтовете и влековете цели единствено промяна в закона за горите”, пишат от Коалиция “За да остане природа в България” в съобщение до медиите.

“Идеята е в държавните гори да се допусне да се строят ски лифтове и влекове, като изсечените и застроени терени да продължат да се водят гори “на хартия”, допълват от организацията.

Природозащитниците смятат, че евентуалната възможност да се отмени изискването за промяна на предназначението на терените в природните паркове и да се предоставя право на строеж върху тях ще позволи по-лесното застрояване на защитените територии.

Еколозите предупреждават, че законовите изменения ще спестят на инвеститорите милиони левове от административни процедури, които сега ограничават безразборното унищожаване на българската гора.

Екоорганизацията припомня, че в първоначалния вариант на проектозакона за горите имаше заложена такава възможност – за по-лесно застрояване, но тя отпадна след поет ангажимент от страна на земеделският министър Мирослав Найденов и председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.

“Отмяната на този ангажимент без да има каквато и да е било необходимост за това ще бъде голяма крачка назад от страна на управляващите и ще породи съмнения за защита на частни интереси за сметка на обществените”, смятат от „За да остане природа в България”.

Природозащитниците настояват още да стане публичен приватизационния договор, с който Столична община продаде лифтовете на фирмата „Витоша ски” през 2008 г. “Ако собственикът не се справя с тяхното поддържане, общината следва да развали приватизационния договор за съоръженията и да намери нов собственик“, посочват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още