IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството ще глоби кмета на Царево за замърсяването на Попския плаж

Инцидентът е станал заради невключена помпа на пречиствателната станция, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова

15:13 | 25.08.11 г.
Екоминистерството ще глоби кмета на Царево за замърсяването на Попския плаж

Заради замърсяването на Попския плаж край Царево кметът на града ще бъда глобен, съобщи в Бургас министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БТА.

Информацията за изпускането на отпадните води в морето бе разпространена преди два дни. След взети проби беше установено, че има отклонение от нормите за съдържание на бактерията ешерихия коли. Плажът е неохраняем и не се стопанисва от две години, но след установеното замърсяване е затворен за къпане, като ще бъдат поставени и указателни табели за това.

Замърсяването е причинено от изпускане на води от пречиствателната станция, съобщи Караджова и допълни, че не е била въведена в експлоатация една от помпите, въпреки че е изградена. Вероятно това е попречило на пълното пречистване на водите от курортния град и околните селища, когато числеността на населението нараства неколкократно.

Министър Караджова посочи като критични точки, където също може да възникне подобен проблем заради недостатъчния капацитет на пречиствателните станции през лятото, Созопол, Слънчев бряг и Равда.

“За тези курортни селища има проекти за разширения или за нови пречиствателни станции, но е необходимо министерството да има точна информация за жителите и за броя на леглата за туристите”, каза тя. Такива данни вече са били подадени от кметове на крайморските общини, но те са неточни и занижени, припомни министър Караджова.

Екоминистърът настоява за ново преброяване на легловата база, за да бъдат направени разчетите за необходимия капацитет на пречиствателните станции.

Вчера регионалният министър Росен Плевнелиев също поиска точни данни за туристите заради пречиствателните станции по морето. Той дори се закани, че държавата няма да отпусне средства за такива проекти, докато кметовете не дадат коректни данни за броя на жителите по места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още