IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуалното строителство на АЕЦ "Белене" може да започне през 2015 г.

До края на седмицата "Атомстройпроект" ще внесе всички документи в арбитражния съд по иска срещу България, каза вицепрезидентът на комапанията Генадий Тяпкин

13:18 | 05.06.13 г. 18
Евентуалното строителство на АЕЦ "Белене" може да започне през 2015 г.

Оборудването за двата блока на АЕЦ "Белене" е напълно готово и може веднага да бъде транспортирано до България. Така строителството на втора ядрена централа у нас може да започне още през 2015 година. 

Това изявление направи вицепрезидентът на "Атомстройпроект" Генадий Тяпкин, цитиран от БТА. Той участва във форума Булатом, който се провежда във Варна. Според него проектът е един от най-безопасните и евтини в света. 

"Ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено", каза още Тяпкин и уточни, че до края на тази седмица руската страна ще внесе всички документи в Международния арбитражен съд.

Сумата, за която е искът, е базирана на точни разчети и не се променя произволно. Вероятно тя ще бъде около 1 млрд. евро. 

"Времето минава и стойността на проекта "Белене" се повишава, но не мисля, че увеличението е много голямо", посочи още вицепрезидентът на руската компания и уточни, че няма нови условия за изпълнението на централата. По думите му е необходимо да се намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски или от Западна Европа.

По-рано днес директорът на Националната електрическа компания (НЕК) Иво Лефтеров коментира преди началото на същия форум, че очакваме до дни официалните документи за иска на руската страна. България ще има три месеца, за да отговори на обвиненията.

За Лефтеров въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" е политически. Той обаче допълни, че страната има нужда от нови мощности и винаги ще има такава нужда. Директорът на НЕК посочи, че мощностите, на които разчитаме в момента са много стари - те трябва да се затравят и подменят с нови. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Mръсна русофилска леш! Тези винаги са били национални предатели. Егати отвратителната пасмина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Само се чудя, как така още вярвате, че комунистите се интересуват от числа и факти. Вярваш в това, което ти каже "Москва". Точка. Сега Олигарски ще "получи усещане", че ще загубим делото още преди да е започнало. За да не сме на загуба обаче, ще уреди една "отстъпка", същата като тази по въпроса с "уреждането" на дълга с Ирак. С две думи "ша ни уредат". Като гледам какво става в Турция, благородно им завиждам. Ние и в това се провалихме. Поне турците да ни бяха истинки, можеше от тях да започне нещо, ама нашите, те - агенти на ДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
Благодаря за предоставената информация! Анализа е написан с думи прости и на разбираем език, а заключенията поне за мене са неоспорими! Набива се на очи крайната цена на АЕЦ Белене, с цялата инфраструктура, ел. преносна мрежа и резервни мошности - 15 милиарда евро ( в тази цена са включени прогнозните разходи за лихви по кредита ).И анализатора ясно посочва причините за българската и руска страна да натискат за изграждане на АЕЦ Белене - корупционни практики по усвояване на комисионни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 10 години
Аз също бях против изграждането на АЕЦ Белене, поради следните причини: - не стара, а допотна техология, 2-ро поколение реактор -ненужна и излишна мощност -висока цена на проекта и произвеждания токСлед нескончаемите дебати, обаче желая да се изгради, защото: -единствено по този начин около 50% от сънародноците ни ще проумеят, че не съществува българо руска-дружба, а само руски интереси -заплашайки по 50 ст. на киловат за руската енергия, сънародниците ми ще мислят малко переди да гласуватТака, че дерзайте другари и сполука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 10 години
5-ти блок на АЕЦ Козлодуй е с проектов срок за експоатация до 2027, а 6-ти до 2033. Като дойдат тези срокове трябва да се правят обследвания на оборудването и евентуално може да се удължат в по 10 години (според специалисти това няма да е проблем, защото на тези блокове са правени обновления още докато са били нови).Строителството на АЕЦ Белене за мен е национално предателство. Искат да строят ядрена централа със стара технология и при това въпреки, че имаме в момента 3 пъти повече мощности от необходимото.Просто са поети ангажименти от Станишев и Р. Овч., за които може би вече са получили финансови облаги и затова се опитват да наложат проекта с цената на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 3
Tony
преди 10 години
Стоежа на белене никога няма да започне, защото ще има бунт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
Веско, нека строят 10 АЕЦ - да си дойде инвеститора да поеме всички разходи и да си продава на пазарен принцип. Ако имаше икономическа полза и печалба, всички щяха се редят при нас. Но АЕЦ-и вече не се строят - в САЩ вече се затварят поради загуба на рентабилност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Гледай сега кажи на лектора си по икономика ти обясни причинно следствените връзки. Когато нямаш тежка промишленост, индустриалното производство ти е на ниски нива, от друга страна имаш увеличаваще се енергийна ефективност и спад на потреблението, свръх производство - защо ни е нов АЕЦ? И го питай добре ли е да строим със стара технология, спрямо последните нововъведения на китайските АЕЦ. Също го питай защо не е добре държавата да взима едни милиарда дето ги няма да ги даде за проект където на икономиката не трябва, за да зад задоволи нуждите от комисионни на едни политици.И да не забравиш го питаш колко пъти ще се увеличи и цената на ток от АЕЦ, че да изплащаме всички разходи. Сега като разбереш кво ти казва почти малко за ВЕИ-та и ефективност + либерализация и отваряне на пазари до къде води :)Ние нямаме проблем с тока, нито с консумацията нито с потреблението за следващите 15 години напред.Сега разходи инсталиран киловот от ВЕИ е по-евтин от АЕЦ - 2020 година в пъти по ниско ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Като гледам новото правителство на което си фен нещо се отказа от дебата за реиндустриализация и нови работни места. Щяха да махат пречките пред бизнеса, а се хванаха за теми като посланниците, белене и тази простотия за пушенето, ще ме прощавате ама кръчмарството НЕ Е индустриален сектор! Къде ти нужда от толкова ток, когато производството или е фалирало, или е замразено или е обновено с енергоефективни машини, хората санират колкото могат с оскъдните си средства. Засега няма повод да мислим, че 2020 че е добра година! Напротив, очертава се всяка една година до тогава положението да втасва още повече - и не го казвам от чист песимизъм, има достатъчно позиви за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
data
преди 10 години
Енергетиката обслужва икономиката а не обратното ! И тъй като никой не се е засили да строй в бг нито металургични комбинати , нито химически такива със структура на икономиката подобна на страните от южна Европа шанса да имаме нужда от нова АЕЦ е почти равен на нула ! Не случайно нито една страна от Средиземноморието не експлоатира АЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още