IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия с награда за КЦМ

Предприятието ще работи по посока управление на транспорта на служителите с цел увеличаване на енергийната ефективност

10:00 | 11.03.13 г.
<p>
	Връчването на наградата, Снимка: КЦМ</p>

Връчването на наградата, Снимка: КЦМ

Еврокомисията връчи сертификат на КЦМ „Зелен етикет за транспорт и мобилност“. Комбинатът за цветни метали е първият с такова отличие в България, а и в Европа, съобщи Лияна Аджарова- шеф на Енергийна агенция- Пловдив.

Комбинатът за цветни метали Пловдив (КЦМ) и Енергийната Агенция са разработили пилотен проект за управлението на транспорта на служителите в предприятието.

Проектът е разработен през 2012 година и вече е в действие. Една от най-големите фирми в областта с над 2500 работници ще променя мисленето на служителите и ще ги убеждава да харчат по-малко пари и енергия за придвижване до работа.

Паркингът на КЦМ е пренаселен, уточни Ина Карова от Енергийната Агенция. По думите на Никола Дочин от КЦМ повече от 300 души идват на работа с лична кола, въпреки че всеки месец от заплатите им се удържа сума за ведомствен транспорт.

„5% от возилата на паркинга трябва да се изпарят“, каза Карова.

От предприятието ще стимулират служителите си да зарежат автомобилите и да ползват или ведомствения превоз или да организират споделено пътуване – няколко човека да ходят на работа с една кола. Тези, които се възползват от проекта, ще получат пари.

Комбинатът ще поема част от горивото или разхода за служебната карта за пътуване.

„Няма да ни струва повече от парите, които ние така или иначи даваме за транспорт“, каза Никола Дочин от отдел "Стопански, социални и административни дейности" към КЦМ.

Идеята е с информационни диплянки и срещи ръководството да обясни на служителите колко вредни емисии отделят автомобилите им. Освен финансовия стимул, работниците ще пътуват в по-нови и комфортни автобуси. Двата превозвача, които обслужват хората, ще подменят част от автобусите и микробусите си.

В историята си КЦМ пази спомена за своя отбор по велосипеден спорт. Увеличеният трафик обаче е отказал любителите на колелетата.

Новият проект на предприятието е за 3 години. Сега разполагат с 2 карго велосипеда и около 60 обикновени за придвижване на територията на компанията. Друг плюс на проекта е, че разходите за гориво също ще бъдат намалени - от 90 000 литра гориво на година, ще бъдат сведни до 70 000 литра.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още