IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Умните технологии носят потенциал за решаване на градските проблеми

В съвременните градове цифровите технологии се трансформират в по-добри услуги за гражданите, коментира столичният кмет

16:57 | 22.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Потенциалът на умните технологии при решаването на конкретни градски задачи е огромен. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на Шестата среща на кметовете на европейски столици и Европейската комисия в Рига, предаде пресслужбата на Столична община.

Кметът Фандъкова посочи, че в София работят над 100 IT компании, привлечени са глобални R&D лидери, развиващи висококвалифицирани специалисти. Активно подпомагаме образователни програми на бизнеса и училищата за получаване на професионална квалификация и практически умения, заяви тя.

Дневният ред на София е подобряване на качеството на въздуха, развитие на градската мобилност и предоставянето на качествено образование, концепцията за интелигентния град ни помага по-бързо да се справим с конкретни проблеми, коментира Фандъкова. В съвременните градове цифровите технологии се трансформират в по-добри услуги за гражданите, по-добро използване на ресурсите и по малко негативно въздействие върху околната среда. "За нас темата за дигитализацията е ключова", добави кметът на столицата.

София кандидатства и е избрана за координатор на едно от 12-те партньорства на Градския дневен ред на Европа. Заедно с Естония и финландския град Оулу София координира партньорство "Дигитален преход", каза кметът Фандъкова. Тя покани участниците на конференцията в Рига на предстоящата в София дигитална асамблея, която ще се проведе по време на Българското председателство и която се подготвя заедно с комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Кметът Фандъкова се включи в панела "Местни предизвикателства пред столиците" с доклад на тема "Интелигентен град - иновации и дигитализация". Кметът на София даде примери с използване на иновациите в сферата на градската мобилност, управлението на отпадъците, тя сподели, че новите технологии спомагат за по-добрия диалог с гражданите и най-вече за тяхното включване при взимане на решения в града.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
4i40
преди 6 години
За съжаление умните технологии не могат да ни донесат умни управляващи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още