IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Financial Times: Тероризмът хвърли сянка върху българския туризъм

И други страни са възстановявали своя туризъм след терористични нападения, така че това ще се случи и тук, твърди мениджър в българска туристическа фирма

22:50 | 19.07.12 г. 1
<p>
	Останките от взривения автобус. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Останките от взривения автобус. Снимка: Ройтерс

Лошо обслужване, закърпена инфраструктура, калпав маркетинг, ниска стойност – това бяха предизвикателствата за туристите в България. Не и тероризмът, не и до тази седмица, пише в свой материал британският вестник Financial Times.

Международното внимание веднага се насочи върху трагедията, донесла смъртта на 7 израелски летовници, а десетки бяха ранени, както и върху последиците от нея в Близкия Изток.

Но експлозията дълбоко разтърси спокойна и миролюбива страна като България. Най-бедната държава в Европейския съюз си докарва до 10% от брутния вътрешен продукт от туризъм, което го превръща в един от най-значимите сектори за икономиката ѝ, пише британското издание.

През миналата година България привлече 8,71 млн. чуждестранни туристи, което е повече от населението на страната – около 7,5 млн. души.

Страната има реномето на евтина плажна и ски дестинация благодарение основно на ниските цени. Този имидж обаче гневи част от българите, които подчертават, че в страната има в изобилие девствени природни кътчета, исторически забележителности и културни забавления.

През миналата година България прие близо 140 000 посетители от Израел, където тя има репутацията на евтина и достъпна дестинация. Мнозина евреи от руски произход вече познават страната от ерата на комунизма, докато други я намират за добро местенце за хазарт и дори за женитба.

Свадите между Израел и Турция напоследък също отклониха известен брой туристи към България, смята местният журналист Петър Карабоев.

Досега на България се гледаше като на изключително сигурна дестинация. Тя почти сигурно е била избрана за атентата, тъй като е лесна мишена за нападение срещу израелски граждани, така че не е особено вероятно нейни граждани да са замесени или да представлява сериозна заплаха за останалите туристи.

Но нападението от вчера ще се окаже удар, колкото и неоправдано да е това – тук никога досега не са били нападани туристи. Не само израелците ще се откажат от посещения.

„Както се е случвало и преди в страни като Египет, това ще има негативен ефект“, заяви Цветелина Цанкова, управляващ директор на базирана в София туристическа компания. „Можеше да се случи навсякъде, но сега хората ще смятат, че България не е сигурна дестинация“, добави Цанкова. Тя обаче отбеляза, че и други страни са възстановили туризма си след терористични нападения, и очаква същото да се случи и с България.

Според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обаче няма отлив на туристи от Израел или от други страни.

Добрев направи това изявление след разговори с почиващи туристи от Израел, туроператори и хотелиери в Слънчев бряг. Той уточни, че в единичните случаи, когато това е ставало, местата веднага са били заемани от туристи от други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още