IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите за рециклиране продължават с протестите в София

Браншът алармира за разрастване на нелегалния бизнес, след като законът принуди легалните търговци да спрат дейността си

17:47 | 07.03.12 г.
<p>
	Стотици камиони преминаха днес през софийските улици в знак на протест срещу закриването на бизнеса с отпадъци &nbsp; Снимка: БТА</p>

Стотици камиони преминаха днес през софийските улици в знак на протест срещу закриването на бизнеса с отпадъци   Снимка: БТА

Компаниите от рециклиращата индустрия, които бяха принудени да закрият дейността си заради влезлите в сила от средата на февруари тази година промени в Закона за управление на отпадъците, ще продължат с протестите си, докато правителството не им отговори на какво се дължи дискриминационното отношение към нашия бранш.

Това съобщи за Investor.bg Петър Кичашки, представител на Асоциацията на рециклиращата индустрия, по повод организирания протест на браншовиците, насочен срещу законовите промени, довели до възстановяване на нелегалното изкупуване на скрап в страната.

В шествието се включиха близо 200 тежкотоварни автомобила, които преминаха по улиците на София.

Представителите на бранша смятат, че с въвеждането на законовите промени, които регламентираха нови правила за организиране на площадките за скрап в градовете, редица легални компании са били принудени да спрат дейността си, но вместо тях в изкупуването на вторични суровини отново са се нанесли нелегалните фирми.

„Получи се това, от което се страхувахме – вместо да се сложи ред в бизнеса, както ни уверяваха от министерството на околната среда, на практика се създават условия за процъфтяване на сивия сектор. Имаме данни за появата на нелегални изкупвачи на вторични суровини и сме готови да ги посочим на администрацията“, обясни Кичашки.

Ръководствата на Асоциацията на рециклиращата индустрия и на Българската асоциация по рециклиране настояват за среща с премиера Бойко Борисов, пред когото ще искат да изложат своите притеснения за бъдещето на бранша.

„Искаме управляващите да преразгледат отношението си  към нашия бизнес, който дава работа на 20 хиляди души в страната, но който е пред унищожаване“, обясни още Петър Кичашки. Той обясни, че ако премиерът не изслуша исканията им, те ще протестират и утре.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още