IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарелов: Отношенията с Гърция се отразяват на преговорите за блокираната граница

Протестът не е насочен директно срещу България, заяви журналистът

10:57 | 14.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Гарелов: Отношенията с Гърция се отразяват на преговорите за блокираната граница

Ако имахме достатъчно добро равнище на отношенията с Гърция, можехме да бъдем по-устойчиви и да постигнем някакъв успех при преговорите за вдигане на блокадата по границата, организирана от гръцките фермери. Това коментира журналистът Иван Гарелов пред БНР.

Той изтъкна, че протестът не е насочен директно срещу България. По думите му гръцките управляващи по принцип не се плашат толкова много от протести, както българските правителства. 

„Те използват тази енергия на протестите в своите пазарлъци и преговори с кредитори и по-богати държави. Винаги позицията е тази: ако не помогнете, не можем да се справим с тези хора“, каза Гарелов и посочи, че обявената преди дни национална стачка обхвана цялата страна.

Тъй като гръцките фермери протестират основно заради правилата за пенсиониране Иван Гарелов очаква, че правителството ще трябва да направи промени в пенсионния закон, но според него е трудно да се предвиди дали тези промени ще бъдат приети от кредиторите. „Някъде по веригата трябва да се направят компромиси“, посочи той.

„Българската позиция е сбъркана предварително. Когато няма обсади, в последните 2 – 3 години си позволявахме един надменен начин на говорене за гръцкото правителство. Съседите много внимателно следят нашето отношение към това, което става в тяхната страна и трудно биха простили такова отношение. Още повече, че не сме в такава позиция, че да им се присмиваме“, коментира той.

По повод блокираните от гръцките земеделци гранични пунктове той посочи, че южната ни съседка има закон, според който блокирането на международните пътища се смята за противозаконно, обаче тези разпоредби не се спазват.

Международните прояви на премиера Бойко Борисов са обект на най-лошия пиар, коментира журналистът по повод срещата на премиера с българи в Лондон, които му отправиха критики за политиката на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още