IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ отложи внасянето на искането за промени в Конституцията

Депутати, които са заявили подкрепа за проекта, не са успели да го подпишат поради здравословни причини

12:21 | 22.05.15 г.
ГЕРБ отложи внасянето на искането за промени в Конституцията

Въпреки очакванията, че ГЕРБ днес ще внесе промените в Конституцията в частта за съдебната власт, това няма да се случи. Предложенията ще бъдат внесени в деловодството на парламента другата седмица, съобщи шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на Народното събрание.

Причината е, че има депутати, които са заявили, че искат да се подпишат под предложенията, но поради здравословни причини днес не могат да го направят.

Според Цветанов, въпреки че до момента са събрани 125 подписа в подкрепа на промените, в крайна сметка измененията в основния закон ще бъдат подкрепени от нужните 180 народни представители. За да се случи това обаче, са нужни гласовете и на БСП и ДПС, които към момента имат сериозни резерви към искането на управляващите.

"Текстовете са изчистени, това, което е дадено на депутатите да се подписват, е оптималният вариант, за да има политически консенсус и се надявам да има подкрепа и от другите партии“, каза Цветанов.

Сред предложенията е да се въведе мандат от четири години за ВСС, както и Съветът да се раздели на две колегии.

За Цветанов е важно да има диалог и търсене на политически консенсус и от другите партии. "Към всички сме се обърнали за подкрепа и всяка една от парламентарните групи си има свое мнение към момента, надявам се да има консенсус“, призна той.

Цветанов обаче отказа да се ангажира с прогноза кога промените в Конституцията биха могли да станат факт.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още