IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Срещу България ще има наказателна процедура за застрояване в Странджа

Пак има риск да се строи в защитената територия, твърди Лиляна Павлова

13:21 | 12.02.14 г. 5
ГЕРБ: Срещу България ще има наказателна процедура за застрояване в Странджа

Срещу България може да започне наказателна процедура за застрояване в парк Странджа. Това заяви депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова пред парламентарната екокомисия. Тя и съпартийците й опитаха да прокарат решение, с което да задължат министрите на регионалното развитие Десислава Терзиева и на околната среда Искра Михайлова да предприемат действия по отношение на общия устройствен план на община (ОУП) Царево.  

Рискът да се строи в парк "Странджа" не е отпаднал, твърди Павлова.

Припомняме, че общината има действащ ОУП от средата на януари, но това провокира протести на екоорганизации, според които има сериозен риск да се застрои парк Странджа.

Междувременно на 7 февруари министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е издала заповед за изменение на ОУП на Царево и задание за проектиране. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова съобщи вчера, че е издала принудителна административна мярка за спиране на ОУП на община Царево до влизането в сила на новия план с изготвена нова екологична оценка.

Въпреки че планът на практика е „замразен“ и предстои процедура за изработването на нов, според Лиляна Павлова (ГЕРБ) заповедите на Терзиева и Михайлова са обжалваеми и ако паднат в съда, в Царево ще може да се строи. Павлова посочи пред комисията, че действията на министрите са провокирани от протестите, обществения натиск и писмо от Еврокомисията, пратено до МОСВ.

Трябва ли ЕК непрекъснато да ни казва, че трябва да си свършим работата, попита Павлова.

МОСВ си смени на 180 градуса становището – първоначално твърдяха, че може да има ОУП без екооценка, предвиждащ масово застрояване, посочи депутатът. Затова ГЕРБ внесли предложение от 6 точки, сред които регионалният министър да подготви задание за изменение на ОУП, а на околната среда – да спре прилагането на сегашния план в парк Странджа.

Тъй като действията на министрите от последните дни обезсмислиха гласуването на предложенията на ГЕРБ, депутатите си редактираха текста. Днес те предложиха нови точки - до края на годината задължително да има нов ОУП на Царево и министрите да се отчитат всеки месец в парламента какво е свършено по въпроса. Комисията обаче гласува против проекта на ГЕРБ.

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов коментира пред журналисти, че  интересът на инвеститорите към Странджа бил за 0,65% от територията на парка. На тази база ще се прави екооценката на ОУП, поясни той.

Според него новият план на Царево не може да бъде изработен до края на 2014 г., както настояват от ГЕРБ, а ще мине поне година и половина.

Костадинов заяви, че не е запознат със съдържанието на писмото от Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Моля, емоции само ако са конструктивни!Другото е троЛеНе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Тая история със Странджа, започва сиЛно да ме съмнява!Да не би някой да си е заплюл Странджата за евентуално пълно обезлюдяване с цел по-лесно присвояване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами ... отговорите на всичките ти въпроси, нямат нищо общо с това което очакваш, защото полето ти на избор е зададено и ограничено в изцяло манипулирана ТВ-реалност!Ще ти подскажа, че именно ТЕ, създадова всичко ТОВА от което УЖ се оплакват!Сега стана ли ти ясно, че са част от тези същите, на които се оплакват, а не на страната си... в последната само са родени, преди да се продадат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nelva
преди 10 години
Какво върховно удоволствие испитват герберчетата , ако стане така.Защо толкова си мразят страната ?Толкова ли много им се иска да се случи това,та от трибуната на НС се надпреварват да плюят срещу страната си ?Какви хора са това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ами браво!Значи ще получите повишение за добре свършената работа:https://bivol.bg/strandja-conev-tiholov.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още