IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ залага на консервативна фискална политика в новия политически сезон

Реформата в здравеопазването и социалната сфера са други приоритети

10:42 | 14.01.15 г.
ГЕРБ залага на консервативна фискална политика в новия политически сезон

Стабилна банкова система и консервативна фискална политика, които да гарантират, че няма да се повтори кризата „КТБ“. Това са част от приоритетите на управлението за новия политически сезон. Те бяха обявени от председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на новата сесия на парламента.

В първото си изказване в Народното събрание след коледната и новогодишната си ваканция Цветанов каза, че управляващите ще стартират и съдебната реформа, както и реформата в сектор сигурност, където ще бъде възстановена балансиращата роля на президента.

През тази сесия ГЕРБ ще върне и предишния модел на управление в Сметната палата, при който отговорността се носи от един човек, а ръководството не е партийно парцелирано.

ГЕРБ обеща и че ще задвижи идеята си за референдум за възможните промени в изборното законодателство. Цветанов обясни, че управляващите гледат „извънредно сериозно“ на идеята да се въведе задължително гласуване.

„Заявяваме го сега, когато хоризонтът на работа на този парламент е 3 години и 9 месеца, за да не бъдем обвинени, че искаме да променяме изборните правила предизборно“, каза Цветанов и така даде да се разбере, че управляващите не са се отказали от идеята да изкарат пълен управленски мандат.

Сред другите приоритети на ГЕРБ през новата сесия са социалната политика, образованието и здравеопазването.

За ГЕРБ и за страната проблем е слабото ляво, каза още Цветанов. „Опозицията ни не се развива и това е проблем за нас, но се превръща и в проблем за страната“, посочи той. Според него забавените проблеми по оздравяване на лявото дебалансират политическата система.

Цветанов направи и ретроспекция на отминалата политическа година и обяви, че лидерът му Бойко Борисов е дал исторически пример на бъдещите поколения как постъпва отговорния български държавник, като е съставил кабинет, отстъпвайки крачка назад. Той обясни, че предстоящият тази година местен вот ще е тест за отношението на хората към управлението.

Цветанов призова партиите в Народното събрание да надмогнат партийните си интереси. „Днес повече от всякога политическият егоизъм е неадекватен спрямо предизвикателствата на историческото време“, каза още той.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още