IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобите от КАТ до 50 лева вече ще се обжалват

Конституционният съд се произнесе по делото, заведено от обмудсмана

09:59 | 03.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Глобите от КАТ до 50 лева вече ще се обжалват

Вече ще могат да се обжалват в съда съставяните по Закона за движението по пътищата наказателни постановления и електронни фишове за налагане на глоба под 50 лв., след като Конституционният съд отмени текстовете от закона, които не позволяваха това, пише Dnes.bg.

Делото беше образувано от омбудсмана през ноември миналата година с мотива, че невъзможността да се обжалват фишовете до 50 лв. противоречи на Конвенцията за защита на правата на човека.

Според омбудсмана текстовете от закона, които не позволяваха обжалване на наказанията за нарушения на пътя под 50 лв., противоречат и на Конституцията на България, тъй като за критерий за обжалване се взема единствено размера на наложеното административно наказание.

Народното събрание, което е представило становище пред Конституционния съд, е оправдало изключването на съдебното обжалване на наказателни постановления с маловажността на установените нарушения и ниския размер на глобите.

Искането на обмудсмана за обявяване на невъзможността да се обжалват фишовете до 50 лв. за противоконституцонна е отхвърлено като неоснователно и от Министерския съвет, Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията.

Съюзът на българските автомобилисти, българската браншова асоциация “Пътна безопасност” и Висшият адвокатски съвет са подкрепили изцяло доводите на омбудсмана.

Още български новини от Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още