IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Ще оспорваме в съда сделки, които привилегироват някои кредитори в КТБ

Ако цесията на Вежди Рашидов нарушава предимството на друг кредитор, ще бъде една от първите атакувани, посочва финансовият министър

13:12 | 22.04.15 г. 4
Горанов: Ще оспорваме в съда сделки, които привилегироват някои кредитори в КТБ

Ще бъдат оспорени в съда всички сделки, които привилегироват едни кредитори в Корпоративна търговска банка (КТБ) пред други. В това увери категорично финансовият министър Владислав Горанов пред репортери в Министерски съвет.

Той уточни, че цесията – договор, с който носителят на едно вземане го отстъпва на трето лице, на министъра на културата Вежди Рашидов е законна. Ако тя обаче нарушава предимството на друг кредитор и Рашидов се явява привилегирован кредитор, ще бъде една от първите атакувани сделки.

По думите му това са огромни по обем и материален интерес сделки, някои от тях сключени извън банката, в гражданския оборот.

Наскоро сам Рашидов призна, че се опитва да спаси парите си в КТБ, защото не може да "прежали изкарваното цял живот". В началото на април министърът обяви, че не е успял да спаси вложените си пари в Корпоративна търговска банка, която от близо месец вече не е банка, защото й бе отнет лиценза.

"КТБ открадна моите вложени пари и платени данъци, които са в размер на около 2 милиона лева", призна пред bTV известният ни скулптор.

Според документи, публикувани в блога на журналиста Мирослав Иванов, културният министър е спасил парите си, като е осъществил две цесии – за 660 000 лева и за 1 939 995,52 лева.

Едната е извършена с "Риск инженеринг - Д" ЕООД, чийто управител е Богомил Манчев, а втората с фирмата "Кимпекс енерджи" АД, която се занимава с разпределение и търговия на електрическа енергия.

Горанов подчерта, че оспорването ще е без значение от името, което стои в договора –"Дали това е Вежди Рашидов или някой друг по-известен или по-малко известен български гражданин, който е имал лошата участ да стане кредитор на КТБ в несъстоятелност".

Финансовият министър съобщи, че е информиран днес от Фонда за гарантиране на влоговете, че съдът е излязъл с решение за неплатежоспособност на КТБ с начално 6 ноември 2014 г. – датата на отнемане на лиценза на банката.

"Оттук нататък следват всички описани в закона за банковата несъстоятелност процедури. Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни, започват много сложни процедури, които ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там", подчерта Горанов и отново увери, че кредиторите ще бъдат равнопоставени, както е и по закон.

Още новини от страната може да намерите в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
meto76
преди 8 години
Щели да оспорват сделките на Веждичката, а ми нещо като оставка на Веждичката от ГЕРБ и РБ няма ли да му поискат.Все пак министърът заобикаля закона по този начин, за което в нормалните държави се носи и наказателна отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още