IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горски пожари засегнаха 5000 дка от началото на годината

Горските предприятия ще осигурят 1,05 млн. пространствени кубически метра дърва за огрев за новия сезон

18:17 | 29.07.15 г.
Горски пожари засегнаха 5000 дка от началото на годината

От началото на годината в България са възникнали 133 горски пожара, които са засегнали около 5000 дка площ, заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов в Брезово, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. За същия период на миналата година пожарите са били 124, а общо за 2014 г. те са 151.

Костов призовава хората да пазят гората от пожари и да съблюдават правилата за пожарна безопасност, както и в случай на съмнение за неугасени добре огнища в близост до горски масиви да подават сигнал на телефон 112 или директно на компетентния орган.

Той увери, че горските предприятия и Изпълнителната агенция по горите имат техническа готовност за реакция при пожар.

Зам.-министърът подчерта, че само до момента щетите по справянето с горския пожар в Рила възлизат приблизително на 350 хил. лв., без да се отчитат щетите от погубената дървесина, местообитания и намалено противоерозионно въздействие на засегнатите терени.

Тази сутрин има отново постъпила информация за нов пожар в близост до Харманли.

При посещението си в Брезово Костов съобщи още, че 6-те държавни горски предприятия и 173-те ловни и горски стопанства в тях са подготвени за осигуряването на дърва за огрев за населението за настоящия отоплителен сезон. Тази година те имат готовност да предоставят 1,05 млн. пространствени кубически метра дърва, което е с 10% повече в сравнение с миналата година.

Той призова хората да закупуват законно добити дърва за огрев. „Потребителите трябва да следят за наличието на специалната маркировка, както и за необходимите превозни документи, с които дървата трябва да се придружени“, заяви Костов.

Той увери, че цената на дървения материал за огрев, закупен от държавните горски предприятия, няма да се променя до края на годината, но е добре гражданите да си осигурят дърва за огрев навреме.

Във временните складове, намиращи се в близост до съответните сечища на държавните предприятия, цената е между 31 и 35 лв. на пространствен кубически метър, като тя не включва разходи за транспорт и доставка, които се заплащат при доставка до дома.

На сайта на министерството е публикуван списък с контакти на всички стопанства към предприятията, към които гражданите могат да отправят запитване за снабдяване с дърва за огрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Тези горски пожари са антропогенни. Както и пороите и свлачищата.И за всичко са виновни дървосекачите.Ако това ще ни е някакво успокоение, в Дърваза в Туркменистан гори вечният огън на Портите на Ада и от 1971 год. няма кой да го загаси.Досега е бастисал 9 гигатона СО2 и няма никакво намерение да угасне. И толкова години няма кой да му закара една вода или да отведе сероводорода от кратера някъде до вода и да го направи на минерални извори.Нашите дървосекачи са абсолютно същата работа като туркменистанските геолози-освен свежи идеи как да бастисат всичко, нищо друго не могат да измислят.В нашите гори можеше да се развие ловен туризъм, можеше да се хванат минералните извори и да се направи и планински Spa туризъм, само че някои хора предпочитат операционе кеш незабавно -и без оглед на екологични, здравни, икономически и социални последици.Незнайно как и защо, някакви абсолютни селяни, които са се кръстили енергийно уязвими, ходят с някакви дърворезачки и безразборно палят и режат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още