IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горските инспектори вече ще имат право да арестуват бракониерите

Колите на проверяващите в горите ще бъдат със същите обозначителни знаци като полицейските

11:20 | 07.02.12 г.
Горските инспектори вече ще имат право да арестуват бракониерите

При залавяне на бракониери без документи за самоличност горските инспектори имат право да ги отведат до най-близкото управление на МВР. Ако окажат съпротива, те ще бъдат арестувани. Това гласи новата наредба за контрола и опазването на горските територии, изработена съвместно от министерствата на земеделието и на вътрешните работи и обнародвана в днешния брой на „Държавен вестник“.

Документът се очакваше с нетърпение от служителите в държавните управления по горите, които настояваха за засилени права при залавяне на нарушители, които секат нелегално дървесина в горите или ловуват без разрешително.

С наредбата се определя статутът на горските инспектори, които ще извършват контрола. Те ще се избират с конкурси, като за кандидатите със средно лесовъдско образование тези конкурси ще минават на два етапа.

Освен задължителното висше или средно лесовъдско образование останалите изисквания за инспекторите се доближават твърде много до изискванията за полицейските служители, включително да докажат и психическа устойчивост.

Стражарите, които до този момент са извършвали контролна дейност и работят на трудови договори в регионалните дирекции по горите, ще бъдат преназначени без конкурси, поясниха за Investor.bg от Изпълнителната агенция по горите. За всички новоназначения ще е валидна новата наредба.

Инспекторите ще действат в екипи, ще бъдат въоръжени и ще ползват автомобили с обозначителни знаци като полицейските коли, гласи още наредбата. Според нея новите инспектори ще имат право да залавят всички нарушители, които се движат извън горските пътища и не докажат с документи, че имат право да секат или да ловуват в гората.

С наредбата подробно са разписани и процедурите, свързани с маркирането на дървесината, както и редът за издаване на придружителните документи за нейното транспортиране. Марките са три вида – контролна, производствена или общинска, в зависимост от това дали е добита в държавна или общинска гора и дали е предназначена за преработка.

Регионалните дирекции по горите отговарят за издаването на всички удостоверения и разрешителни за сечта и маркирането на дървесината. Те определят и пунктовете, където ще се извозва дървесината с издадено разрешително.

Създаването на тези пунктове е задължително, тъй като там контролните органи ще удостоверяват за пореден път законността на добитата дървесина, се посочва в наредбата.

В случаите, когато тези пунктове граничат с републиканската или общинска пътна мрежа, тяхното местоположение се узаконява след допитване до органите на МВР, указва наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още