IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готово е предпроектното проучване за интермодалния терминал край Видин

Очаква да бъдат разкрити до 2 хил. нови работни места

13:33 | 30.05.16 г.
Готово е предпроектното проучване за интермодалния терминал край Видин

Интермодалният терминал край Видин ще бъде изграден на площ от 340 дка и след завършването му се очаква да бъдат разкрити между 1500 и 2000 нови работни места в района, каза пред БТА кметът на Видин Огнян Ценков.

Поради сложните законодателни процедури интермодалният терминал няма да бъде изграден до края на тази година, уточни той.

Работата по изграждането на интермодалния терминал е започнала в началото на миналата година. Вече е изготвено проектно задание. След анализ е избран един от трите предложени терена за изграждането на обекта.

"Избраната територия е част от свободната безмитна зона, собственост на Министерство на транспорта - старата Сточна гара, заедно с коловозното развитие, което е между стария ферибот и свободната безмитна зона, както и територията на стария ферибот", обясни Огнян Ценков. 

Кметът на Видин посочи, че в тази територия е включена собственост на пет министерства. В момента се изготвя анализ за необходимостта от обособяване на територия чрез прехвърляне на собствености от други ведомства към Mинистерството на транспорта, което ще позволи обособяването на терен около 340 дка, върху който да се изгради интермодалният терминал.

Народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев коментира, че проектът за изграждане на интермодалния терминал във Видин се разглежда като възможност за справяне с безработицата и ниските доходи в областта.

"Изготвен е икономическият анализ, изготвено е и предпроектното проучване. Идеята е в този терминал да бъдат изградени предприятия за прехвърляне на товари между няколко вида транспорт - шосеен, жп, воден и въздушен. Надявам се това да се случи до 3 години максимум", каза депутатът.

По думите му Видин и Русе са двете опорни дунавски пристанища на територията на България и затова в тези два града е предвидено изграждането на интермодални терминали.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още