IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Ново поскъпване на тока от лятото е задължително

Реформата в сектора на енергетиката не трябва да бъде отлагана, категоричен е експертът

11:52 | 07.01.15 г. 7
Хиновски: Ново поскъпване на тока от лятото е задължително

Не може да се говори за съществен оздравителен ефект върху енергетиката вследствие на повишените от 1 октомври цени на електричеството, коментира в ефира на Bulgaria on Air председателят на Българския енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски.

Той уточни, че Националната електрическа компания (НЕК) продължава да трупа негативи в своя баланс, което е основното притеснение за всички енергийни специалисти. Затова и ново поскъпване на електричеството от лятото е задължително, смята експертът. 

Хиновски посочи за пример европейски държави, в които цената на тока се увеличава всяка година с между 5 и 7%, което отразява инфлационния натиск, цените на горивата и т.н.

Държавната енергийна компания продължава да трупа дългове в размер на 800 млн. лева годишно и това означава, че в сектора трябва да започнат незабавни реформи и отлагането не може да бъде толерирано, допълни още експертът.

Той посочи и произхода на тези дефицити – компаниите с дългосрочни договори за изкупуване на енергията. Това са т.нар. „американски“ централи – КонтурГлобал Марица Изток 3 и ТЕЦ AES Гълъбово, както и производителите на зелена енергия.

„Първата стъпка е задълбочен одит на всички дружества в бранша на макро ниво – приходи, разходи и инвестиции“, посочи Хиновски.

През 2014 година България е увеличила значително износа на електричество – с 50% спрямо 2013 година, но не е ясно как се разпределят приходите от този износ, посочи експертът. По негови данни годишно от износ на електричество в страната влизат 180 млн. лева. 

Цялото интервю с Иван Хиновски можете да видите във видеото

Още видеоматериали можете да откриете в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
Разбира се, че не е лесно, но това трябваше да се случи последно миналата година, а се говори и обсъжда, не помня от кога, говоря за енергийната борса. И честно казано чрез правилните държавни регулации не би трябвало да има проблем, а ако държавата се държи така, както обикновено то ще има, но за това и не искам да има енергийни помощи, за да ги гонят хората и да се съобразяват какви глупости ще сътворяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Miraka
преди 9 години
Принципно звучи добре, но е по-сложно, защото един вид ток не може да се конкурира ценово с друг, а са нужни различни видове, за да е стабилна системата. Например от АЕЦ е най-евтин, но е нужен ток и от ТЕЦ (който е по-скъп), за да се обират пиковите натоварвания. Освен това трябва и студен резерв (отново ТЕЦ), за който трябва да се плаща, дори и когато не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
Само факти. Фирмата ни е на свободния пазар. Отскоро се включихме в така наричаните балансиращи групи. Преди балансиращата група ЧЕЗ ни фактурираха средно по 24 стотинки на киловат с ДДС. Сега вече в балансираща група цената вече ни е 16 стотинки с ДДС. Значи излиза така....Да живей свободия пазар!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
masterblaster
преди 9 години
Това ни чака при калинките - постоянно поскъпване , кражба от частните пенсионни фондове и заеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
=== Искате реформа, ОК, започнете с пълна либерализация на пазара, защото в момента за свободния пазар купувам по-евтино от колкото на защитения! ===Кой свободен пазар? Нашенският ли? Щото той е свободен само за някои. А как е на международния свободен пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
Искате реформа, ОК, започнете с пълна либерализация на пазара, защото в момента за свободния пазар купувам по-евтино от колкото на защитения! Второ, понеже ще се налага да се плаща за ВЕИ-тата, които пуснахте, махнете всички преференции от тук нататък и изградете енергийната борса, ток да се продава вече там и никакви нови преференциални цени за никакви мощности, ако могат да се докажат на пазарен принцип да се доказват, а ако не, да търсят други да ги спонсорират. И най-вече никакви енергийни помощи или нещо друго, нека хората си плащат енергията, за да знаете, че всеки един момент, когато се издъните, няма как да се спасите от народната любов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Тъй, тъй, кацата без дъно се "реформира" с по-усилено пълнене. А грабенето от енергетиката в същото време е чудовищно. Евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" се купува на безценица и се изнася навън, а "зеленясалата" енергия се продава на простолюдието, останало по тия земи. И щом си трае и не ще да подгони крадците, защо да не му се вдига цената? А далаверите просто ще продължават, под "невиждащия" поглед на цаци и акули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още