IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Иванов: Има опит за разпускане на Висшия съдебен съвет

Като гражданин бившият правосъден министър би подкрепил Радан Кънев в нов политически проект

10:11 | 21.01.16 г. 1
Хр. Иванов: Има опит за разпускане на Висшия съдебен съвет

Изборът на Димитър Узунов е опит да се разпали скандал и може да е подготвителна фаза за разпускане на Висшия съдебен съвет (ВСС), смята бившият министър на правосъдието Христо Иванов. Пред Bloomberg TV Bulgaria той допълни, че очаква именно ВСС да понесе отговорността за очаквания негативен доклад от ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, за да бъде спасен главният прокурор.

Докладът как се справя страната ни с реформата в съдебната система и борбата с корупцията и престъпността като цяло ще бъде публикуван на 27 януари. 

"В момента опозицията на главния прокурор във Висшия съдебен съвет, при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър, достига 10 души. И от тези 10 души е възможно да се формира мнозинство, което да придаде много по-различно лице на съдийската камара", каза Христо Иванов.

Според него, предвид залога за избор на председател на ВАС, съществува много сериозен интерес този състав да бъде подменен. "Тогава няма да има 10 души опозиция на главния прокурор", допълни бившият министър.

Иванов коментира още, че след като Димитър Узунов е бил изведен на преден план в качеството си на човек на премиера Бойко Борисов, е последвал опит на премиера да се разграничи от този избор, което по думите му е "една адекватна позиция".

Според него съдебната реформа винаги е била заложник на големи интереси. "В позицията на премиера, освен опитът му да се разграничи от компанията на ВСС, бяха набелязани няколко стъпки, които показват нарастваща адекватност. Защитава се принципът на съдийско самоуправление и въвеждане на отчетност на прокуратурата. Това е една отдавна очаквана позиция", допълни още той.

Иванов каза още, че като гражданин би подкрепил Радан Кънев в нов политически проект, защото обществото ни има нужда от радикално обновяване на политическата система.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Това ми напомня на случая с назначаването на Пеевски.Ако не се назначи Пеевски, Станишев казал, че правителството пада.А конспиративните езици говорят, че точно с назначението на Пеевски се е подготвило свалянето на правителството.И тук някаква игра ми се вижда, още повече че самият Узунов спомена, че ако до месец не се постигне някакво съглашение в него, той си подава оставката, ....... и,... какво става тогава с ВСС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още