IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Имаме нулева година в съдебната реформа

Еврокомисията може да разшири полето на наблюдение, според програмния директор на Българския институт за правни инициативи

10:41 | 22.01.14 г.
Христо Иванов: Имаме нулева година в съдебната реформа

Европейските ни партньори губят доверие в България, коментира в ефира на Bulgaria On Air програмният директор на Българския институт за правни инициативи Христо Иванов.

„Истината е, че сме много далеч от изпълняване на очакванията, както на партньорите ни, така и на българските граждани. Доверието е загубено седем години след началото,“ подчерта Иванов.

По думите му Еврокомисията не само че няма да прекрати мониторинга, но и може да разшири полето на наблюдение. Той допълни, че по отношение на съдебната реформа "България отчита една нулева година".

„От друга страна политическата ситуация от последния доклад се промени и това е една сериозна промяна. Посланиците на Франция и Германия говориха за олигархичен режим,“ посочи Иванов. По думите му е много важно, че общественото недоволство също се отчита в доклада.

Той посочи, че посланието, което се изпраща, е обявяването на  големите партии и на българското правителство в несъстоятелност.

За изгубеното доверие е показателен и фактът, че докладът е предоставен на българското правителство за реакция само 10-12 часа преди официалното му оповестяване, коментира Иванов. Той посочи, че преди срокът е бил около месец, но постепенно е намаляван заради изтичането на информация и опитите за оказване на влияние от наша страна.

По думите му с доклада се обявява "пълен банкрут на Висшия съден съвет" по отношение на изпълняваните от него функции и по структурирането му.

„Спука се и балонът около ДАНС и създаването на Специализирания съд и прокуратура. Изтъкваните плюсове по тази линия и липсата на резултати са показателни за това. Препоръката на ЕК е да се създаде изцяло нов орган за следене на корупцията на високите етажи“, посочи програмният директор на Българския институт за правни инициативи.

Той отчете и скандалните назначения във ВСС, ДАНС и Комисията за конфликт на интереси.

„Навсякъде имаше скандали при назначенията по висшите етажи. Имахме скандал Гугушева, Марковска, Пеевски и т.н. Последният е при назначението на главния инспектор Веселина Тенева,“ посочи Иванов. Той подчерта, че това е показателно за липсата на прозрачност при провежданата процедура.

По думите му е необходима промяна в Конституцията по отношение на прозрачността в назначаването и проверката на кандидатите за висшите постове в държавата.

„Много от важните назначения са уредени със закони, но те постоянно се променят. Например, ако не е удобно президентът да направи назначение, правомощията му се отнемат“, коментира Иванов.

Според него българските политици ще неглижират изводите от мониторинговия доклад, но последиците за страната в дългосрочен план няма да бъдат особено положителни.

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още