IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Белгия удължава с две години трудовите ограничения за българи и румънци

Ирландия и Великобритания уведомиха официално ЕК, че смятат да удължат рестрикциите за наемане на българи и румънци до края на 2013 г.

15:13 | 19.12.11 г.
<p>
	Брюксел. Снимка: Truus, Bob &amp; Jan too!. Снимка: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Брюксел. Снимка: Truus, Bob & Jan too!. Снимка: Creative Commons

След Великобритания и Ирландия Белгия също удължава с още две години ограниченията за достъпа на българи и румънци до трудовия си пазар, съобщи БНР.

Решението е било взето от новото белгийско правителство късно в петък и предвижда Брюксел да се възползва от предвидената в присъединителния договор възможност за продължаване на ограниченията до края на 2013 г., потвърди за националното радио министъра по заетостта на Белгия Моника де Кьонинк.

Така българите и румънците, които искат да работят в Белгия, първо трябва да намерят работодател със съответното разрешително от местните власти, преди да се установят в европейската държава.

Преди дни български дипломатически представители неофициално съобщиха, че ограниченията може да отпаднат, защото фламандските представители в новото правителство, които досега се противопоставяха на отварянето на трудовия пазар за българи и румънци, са склонили на подобна стъпка. Оказа се обаче, че фламандската позиция "против" не е променена и е натежала за крайното решение.

Говорител на фламандския министър, отговарящ за финансите и труда, Филип Мейтърс обясни, че като цяло фламандците подкрепят либерализацията на пазара на труда, но това може да се случи само, след като социалната система бъде адаптирана така, че да е в състояние да поеме допълнителен натиск.

В края на миналата седмица стана ясно, че Великобритания и Ирландия също ще се възползват от клаузата в предприсъединителния ни договор и ще удължат рестрикциите за наемането на българи и румънци. Холандия обяви още в средата на годината, че запазва рестрикциите, най-вече за да се ограничи потокът от чужда работна ръка и да се осигурят достатъчно работни места за холандците.

До 31 декември тази година всяка от държавите, които налагат ограничения за достъпа на българи и румънци до трудовите им пазари, трябва да уведоми писмено Европейската комисия дали планира да запази рестрикциите за следващите две години.

Миналата седмица Европейският парламент гласува извънредна резолюция, с която призова държавите от ЕС да премахнат бариерите за българи и румънци.

Еврокомисията се позова и на доклад, доказващ, че работниците от България и Румъния имат положителна роля за икономиките на приемащите европейски държави, тъй като се реализират в сектори, които страдат от липса на професионалисти и където се отчита недостиг на работна ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още