IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Йотова: Новият антикорупционен закон едва ли ще донесе исканата справедливост

Няма война между президент и премиер, заяви вицепрезидентът

11:17 | 20.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Хората чакат справедливост, но не съм убедена, че новият антикорупционен закон ще им я даде”. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея предложените законопроекти на ГЕРБ и БСП можели да бъдат и по-добри.

„Законопроектите – както на ГЕРБ, така и на БСП, можеха да бъдат още по-ефикасни. Трябваше в тях да се пояснява как ще се опазват източниците на сигнали за корупция, как се използват журналистическите разследвания и как ще се противодейства на ефекта на въртящата се врата”, обясни Йотова.

Тя добави, че въпросният ефект се изразява в това напусналите някаква държавна институция да не правят частен бизнес със същата насоченост като тази на досегашната им работа. Или обратното – човек от частния бизнес влиза в свързан с него сектор  в държавната администрация и лобира за интересите на въпросния бизнес, уточни вицепрезидентът.

В качеството си на бивш евродепутат тя коментира, че е добре запозната с практиките за борба с корупцията в страните членки на Европейския съюз (ЕС).

Според Йотова някои от властимащите са демонстрирали незаинтересованост към темата за борбата с корупцията, тъй като „си намериха по-важни занимания” и не присъстваха на първия от двата свикани в последните седмици Консултативни съвети за национална сигурност (КСНС).

Вицепрезидентът категорично отрече „Дондуков” 2 да води война с „Дондуков” 1, но все пак призна, че може да се говори за определено напрежение между президентството и правителството. 

„Ние не търсим конфронтация с която и да било институция, но нашата институция има позиции и няма да действа зад гърба на хората”, заяви Йотова. Президентът отдели доста време за този КСНС. Не мисля, че той очакваше този съвет да бъде провален, каза още Илияна Йотова.

Относно състоянието на оградата по границата на България с Турция и предстоящия ремонт на съоръжението, вицепрезидентът припомни, че преди години е имало сериозен спор дали оградата на границата с Турция е необходима.

„Трябваха ни много усилия, за да убедим европартньорите ни, че тя не спира бежанците, а че е съоръжение, от което зависи сигурността и на българските, и на европейските граждани. Бъдещата по-специална грижа за сигурността ѝ е да се решат всички проблеми около нея и тя наистина да е сигурното ограждение", уточни тя. "Всичко около тази ограда се нуждае от категоричен отговор – какво е състоянието ѝ, колко наистина ни струваше от началото досега, наистина ли е преграда за онези, занимаващи се с каналджийство...", каза още Йотова, но не посочи конкретни отговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още