IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият съвет прие проекта на програмата за българското председателство

Препоръките към програмата са за по-изразено акцентиране върху новата индустриална стратегия на ЕС

17:15 | 11.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

По време на Председателството на Съвета на Европейския съюз България ще се стреми към постигането на ориентирани към бъдещето реални резултати, следвайки принципите на прозрачност и отчетност, реализирайки „отвореност към гражданите“. Това стана ясно, че след като проектът на програмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз бе приет по време на редовното заседание на Националния икономически съвет (НИС) в Министерството на икономиката, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Водещ принцип ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите членки. 

По време на нашето Председателство България ще отправи три основни послания: консенсус - свързан със сигурността и миграцията, бъдещето на Западните Балкани в ЕС, устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморския регион, както и ефективно, бързо и справедливо правосъдие; конкурентоспособност с фокус върху единния пазар, насърчаване на предприемачеството и социалните иновации, укрепване на икономически и паричен съюз, устойчива и ориентирана към бъдещето около среда, стабилен енергиен съюз; кохезия – Многогодишна финансова рамка след 2020 г., кохезионна политика след 2020 г., опростяване и модернизиране на Общата селскостопанска политика (ОПС) и включване на културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС.

Препоръките към Програмата се сведоха до по-изразено акцентиране върху новата индустриална стратегия на ЕС. 

В дневния ред на НИС бе разгледано и предложението за облекчаване на процедурата по отчитане потреблението на природен газ за стопански нужди. Заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов заяви, че Министерството на финансите подкрепя исканите промени и на база направен анализ ще внесе мерки за промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) за 2018 г., спрямо които да отпадне задължението лицата, които продават природен газ за битови и промишлени нужди да предават данни от съответните измервателни и контролни устройства.

В края на заседанието членовете гласуваха създаване на работна група за разработване на Стратегия за участието на България в Четвъртата индустриална революция, като членовете на НИС да предложат в секретариата му участници за включване в групата. Бе решено още на следващо заседание да се обсъдят нови мерки по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). 

По-рано днес министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова обяви, че окончателен вариант на Националната програма за Българското председателство очакваме да бъде приет в началото на декември.

От септември до ноември предстои да проведем редица обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации, за да можем в края на ноември да обобщим резултатите и да направим завършена версия на Националната ни програма“, обясни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още