IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли опасност от воден режим?

В момента големите язовири в страната разполагат със 70% от капацитета си

10:29 | 10.01.14 г. 3
Има ли опасност от воден режим?

Свидетели сме на необичайно топло време и липса на валежи. Има ли опасност от воден режим през лятото и  достатъчно ли са водните ни запаси? Учените от БАН предупреждават, че трайните засушавания и водния дефицит ще съпътстват някои региони в близките десет години. И докато водата се превръща във все по-ценен ресурс, у нас по ВиК системата се губи средно 60% от нея.

Данните на Министерството на околната среда и водите показват, че нивото на язовир ,,Искър” е в нормите, въпреки липсата на валежи, съобщава БНТ.

Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите” в екоминистерството, коментира, че водата в язовир ,,Искър” е предостатъчно. Дори да не капне и една капка дъжд за година и половина, в София ще  има питейно водоснабдяване.

В цялата страна се наблюдава оскъдна снежна покривка и липса на валежи от дъжд. В момента големите язовири в страната разполагат със 70% от капацитета си. От екоминистерството уверяват, че това лято не сме заплашени от водна криза и за последните 11 г. няма пресъхнал водоем.

Не такова е състоянието при реките и подпочвените води. Експертите признават, че при липсата на подхранване от валежи и снежна покривка е възможно в някои региони на страната през  лятото и есента да се появи липса на вода. Най-проблемни са Добрич и Тракийската низина.

Река Дунав сравнение с януари миналата година е с наполовина намален обем. Образно казано - около 25 Марици при пълноводие по-малко, дава пример Асен Личев.

Количеството валежи през последните 10 години намалява. Според някои прогнози през следващите две десетилетия температурите у нас ще се увеличат с 2 градуса, а източните райони на страната ще бъдат подложени на суша. Според синоптиците обаче тази година няма повод за притеснение, защото данните не са толкова шокиращи.

Проф. Валери Спиридонов, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, посочи, че във високите части на планините количеството сняг е 10-15% по-ниско в сравнение със същия период миналата година”.

Страната ни разполага със средногодишен запас от 18 млрд. кубически метра вода. От тях се използват не повече от 40%. В същото време сме лидер в Европа по загуби във ВиК системата. На места дружествата отчитат до 80% .

“Част от тези загуби са чисто физически. Водата е изтекла от водопроводите поради аварии. Не малка част се дължи и на неизмерена, но реално консумирана вода и дори открадната вода”, допълва инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

Според учените следващите няколко седмици ще са решаващи за пълноводието тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И докато водата се превръща във все по-ценен ресурс, у нас по ВиК системата се губи средно 60% от нея.----това само по себе си е достатъчно, като коментар на проблема, намиране на виновни и измисляне на начини за решаването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
На някои места сушата вече е реалност: Редица микроязовири, след случая в с Бисер, бяха пресушени. Не е шега работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
За воден режим в София трябват 4-5 сушави зими и един Янчулев. Иначе е вярно, че сушавата зима е проблем, лятото не чак толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още