IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспекцията по труда започва проверки в строителството*

Причината са зачестилите случаи на тежки инциденти в сектора

09:46 | 11.08.14 г.
Инспекцията по труда започва проверки в строителството*

Главна инспекция по труда (ГИТ) започва от днес извънредна информационна и инспекционна кампания за превенция на злополуките в сектор "Строителство", съобщават от пресцентъра на инспекцията.

Причината са зачестилите случаи на тежки инциденти в сектора. Ще бъдат проверени над 400 предприятия, извършващи строителни дейности в цялата страна. На извънреден контрол ще подлежат обекти, на които са станали трудови злополуки.

Всички проверени обекти ще подлежат и на последващ контрол, за да се установи дали са изпълнени предписанията на инспекторите за отстраняване на нередностите. Проверките ще продължат до 30 септември.

По време на кампанията ще бъде отделено внимание на информираността на работодателите как да осигурят по-безопасни и здравословни условия на труд на работниците и служителите си. Специално за кампанията е разработен въпросник за самоконтрол, който ще помогне на работодателите и отговорните длъжностни лица да определят сами доколко са изпълнили изискванията за безопасност и здраве при работа и какви пропуски имат.

Предпоставки за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки, изкопи и електрически инсталации; неправилно боравене с машини, инструменти, електрически уреди; неправилно изградени и нестабилно фиксирани скелета и др. Те могат да доведат до падания от височина, до инциденти, предизвикани от свличане на земни маси, до удари от падащи предмети, до поражения от електрически ток. Почти винаги подобни злополуки водят до тежки увреждания и дори смърт, допълват от инспекцията.

По оперативни данни на Националния осигурителен институт през първото полугодие на 2014 г. са регистрирани 102 трудови злополуки в сектор "Строителство", от които девет са с летален изход. За сравнение през същия период на 2013 г. са допуснати 105 трудови злополуки в сектора. От тях смърт са причинили 4 и една е довела до инвалидност.

Виолета Добрева, директор на Главна дирекция "Инспекция на труда" в ГИТ,  уточнява пред БНР, че фирмите ще бъдат проверявани и за забавени и неизплатени заплати.

От 1-ви януари до 10-и август работодателите в строителството са задлъжнели с близо 13 млн. лева на 26 хиляди работещи. След намесата на инспекцията по труда в предприятията са изплатени около 6,3 млн. лева, допълва Добрева. Част от дълговете са на фирми, прекратили дейността си или в процедура по обявяване на несъстоятелност.

Разплащането със строителните фирми ще бъде основна тема на срещата с вицепремиера Екатерина Захариева утре, заяви пред националното радио председателят на Българската камара на строителите Светослав Глосов.

Неразплатените средства по различни програми са около 1 милиард лева, допълни той.

* Допълнена с позицията на Виолета Добрева и на Светослав Глосов
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още