IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интегриране на фирмите на регионалните пазари ще привлича инвеститори

Планираме общи транспортни коридори, гранични пунктове, енергийни и цифрови мрежи със страните от Югоизточна Европа, каза Божидар Лукарски

14:58 | 19.06.15 г.
Интегриране на фирмите на регионалните пазари ще привлича инвеститори

Интегрирането на българските предприятия на регионалните пазари чрез насърчаване на секторни клъстери и експортни консорциуми е основен приоритет на Министерството на икономиката. Това заяви ресорният министър Божидар Лукарски при откриването на кръгла маса на министрите на икономиката на страните от Югоизточна Европа, която се провежда в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа.

Срещата е първата от поредица събития, които страната ни организира, поемайки за трети път председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Участие в нея взеха представители на осем страни от региона, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

„Важен аспект за нашите компании е и подобреният достъп до финансиране“, поясни министър Лукарски.

Изграждането на интегрирана инвестиционна среда би предоставило значително по-добри възможности за реализиране на проектите на стратегически инвеститори, смята Лукарски.

Той определи страната ни като благоприятна среда за финансиране чрез рисков капитал, като посочи, че близо 150 стартиращи компании от региона са финансирали своите идеи чрез българските фондове за рисков капитал „Eleven” и „Launchub”.

Участието на български компании като изпълнители или подизпълнители по трансгранични проекти, както и в обществените поръчки в страни от региона е друг механизъм за включването им в регионалните вериги на добавена стойност. „Това ще създаде възможности и за трансфер на know-how и подобрен достъп до външните пазари“, допълни министър Лукарски.

Той посочи, че в рамките на председателството си България ще работи за засилване нивото на сътрудничество в три основни сфери – транспорт, енергетика и инфраструктура, медийна свобода и свобода на изразяване и миграция и справяне с бежанския поток.

„Приветствам избора на българското председателство да фокусира усилията си върху бизнеса и инвестициите“, коментира Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество. Той поясни, че основният страх на близо 70% от гражданите на страните в Югоизточна Европа е, че могат да загубя работата си или да не успеят да намерят такава в идните години. „Това е основният проблем и трябва да намерим решение по пътя на сътрудничеството“, завърши той.

„Планираме и изграждаме общи транспортни коридори, гранични пунктове, енергийни и цифрови мрежи. Със съвместни усилия можем да отворим нови пазари, да привлечем стратегически инвеститори, да увеличим туризма и производството“, заяви още Лукарски.

„Сътрудничеството между страните в региона е мощен инструмент за постигане на икономическо развитие“, посочи още министърът.

По думите му търговията и инвестициите са механизъм за повишаване на конкурентоспособността не само на отделните икономики на страните в региона, но и за позиционирането на Югоизточна Европа като интегриран регионален пазар, който може да предостави много по-голям потенциал на партньорите в рамките на ЕС и на трети страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още