IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в клинични проучвания у нас са за 150 млн. лв. годишно

Пазарът може да се свие, прогнозират експерти

18:10 | 19.06.15 г.
Инвестициите в клинични проучвания у нас са за 150 млн. лв. годишно

Инвестициите на фармацевтичната индустрия за клинични проучвания в България годишно възлизат на 150 млн. лева, приходите в бюджета от данъци са 11 млн. лв. Това каза експертът от международната компания KPMG Камен Славов по време на Икономическия форум за Югоизточна Европа, съобщи БТА.

Славов прогнозира, че пазарът може да се свие до 100 млн. лв. заради икономическата криза.

Клиничните проучвания са ранен достъп на пациента до терапии и шанс той да е жив, каза Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация. Той изтъкна ползите от проучванията  - достъп до висококачествено лечение на тежко болни пациенти, положителен икономически ефект, създаване и запазване на нови работни места в сферата на здравеопазването, повишаване на познанията на медицинските специалисти и др.

Един от основният проблем в световен мащаб е липсата на пациенти за участие в клинично проучване, допълни той. По думите му хората трябва да имат по-голямо доверие в тези проучвания.

Според Европейския пациентски форум пациентите трябва да бъдат насърчавани от лекуващия лекар, а лекарите трябва да са запознати какви проучвания се извършват в лечебното заведение, в което работят. Трябва да има и достъпна информация за пациентите. По думите на Хасърджиев българските пациенти продължават да мислят, че клиничните изпитвания са експерименти. „Настояваме пациенти, участвали в клинично проучване, да продължават да получават терапията си от фирмата - производител и след края на проучването“, каза още Хасърджиев.

Клиничните проучвания са инвестиция в икономиката, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Според заместник-управителя на НЗОК Димитър Петров клиничните проучвания водят до навлизането на нови методи на лечение, което натоварва бюджета на касата. За последните години разходите за лекарства са се удвоили и затова трябва да се вземат мерки в реимбурсния списък да не влизат медикаменти със съмнителен ефект, препоръча той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още