IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори искат мерки срещу несигурната правна и законодателна среда

Компаниите настояха за облекчена процедура за наемане на работници от трети страни

12:42 | 28.05.15 г. 1
Инвеститори искат мерки срещу несигурната правна и законодателна среда

Правната и законодателна несигурност, корупцията и сивият сектор остават основни препятствия пред инвестициите в България. Това коментираха представители на бизнес организации и на компании, инвестирали в страната, на форум на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че министерството се интересува от мнението на бизнеса кои нормативни актове пречат на бизнес средата.

Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев припомни, че през първото тримесечие на 2015 г. има ръст на инвестициите в размер на 3,5 пъти в сравнение със същото тримесечие на миналата година. От януари до март тази година вложенията са 317 млн. евро, при 89 млн. евро за първото тримесечие на миналата година.

На дискусията различни фирми поставиха проблема със синята карта, с която чужденци от трети страни придобиват право да работят в България.

Ирена Жотева – представител на консултантска компания за подбор на персонал, заяви че има прекомерна тежест при наемането на хора извън ЕС. „Квалифицираните хора започват да не достигат. Понякога наистина е необходимо да бъде привлечен за известно време работник от друга страна. За много от компаниите не достигат хора и сега се коментира Украйна – ако трябва да поканим 100 човека, това би било много тежко“, заяви тя.

Везива отговори, че този проблем отдавна е поставен от ИТ сектора и се работи за това документите за синя карта да се подават и получават от едно място, както и за съкращаване на сроковете.

Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговска палата, обвини министерството, че не урежда пребиваването на китайски инвеститор в България, който иска да построи завод за противопожарна техника. Статутът на български гражданин не зависи само от МИ, отговори Везиева.

„Многократно е говорено, че имаме данъчна стабилност при ниски нива. Ако данъците не бяха такива, картината щеше да е значително по-лоша от сегашната“, заяви Васил Велев, председател на АИКБ. Той допълни, че ниските разходи за труд още привличат инвестиции, но остава проблемът с образованието и квалификацията на служителите.

Велев поиска промени относно правната сигурност. Как да инвестираме, когато няма гаранции, че съдът ще реши справедливо и в обозрим срок един правен спор, попита Велев. Той посочи още като проблем корупцията и нестабилните нормативни актове - когато изведнъж без обществено обсъждане се променя кардинално бизнес средата, например с поредицата от промени в Закона за земите (ЗСПЗЗ).

Сивият сектор е друг фактор, който препятства инвестициите, допълни той. Според него бизнес средата ще се подобри, ако се въведе електронно управление и принципът на мълчаливото съгласие.

„Надявам се, че бизнесът ще бъде достатъчно отворен, за да приеме варианта за дуално обучение. Без вас то няма да проработи“, заяви Везиева. За сивия сектор тя коментира, че само институциите няма как да се борят, трябва да го прави цялото общество.
 
Митко Василев, управител на Германо-балгарската търговска камара, припомни изводите от ежегодната анкета за бизнес средата в България. Според германските инвеститори предимствата на България са членството в ЕС, данъчната тежест, цената на работната ръка. Проблемите са свързани с правната сигурност, неефективната публична администрация, корупцията и обществените поръчки, както и престъпността.

За дуалното обучение той посочи, че вече има клъстер за въвеждането му с участието на германски фирми. Българските работодатели обаче не били готови да плащат за обучението на работната ръка.

Величко Александров от Българо-руската търговско промишлена палата коментира, че трябва да бъде решен въпросът с такса смет за фирмите и тя да не се формира според данъчата оценка. Той посочи, че последният вариант – според квадратурата също не е приемлив, защото няма връзка с изхвърляните количества боклук.

Той предложи компаниите да си предават отчетите само в НАП, а статистиката и Агенцията по вписвания да ги ползват оттам.

Александров заяви още, че имало частен инвеститорски интерес към „Белене“.

Бизнесменът Едуардо Миролио коментира, че по отношение на инвестициите във финансовия пазар българските регулации не съответстват на европейските, а при манипулации глобите са твърде ниски.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи три проблема: неефективна администрация, непредвидимо законодателство, ограничен достъп до финансиране за българските компании. За дуалното обучение той поиска от държавата финансови стимули за фирмите.

Адвокат Свилена Димитрова, представляваща инвеститор в сектора на здравеопазването, заяви, че в България подизпълнителите не са защитени на ниво закон. Това е един от най-големите проблеми в обществените поръчки. Не само стачките на магистралата показаха, че подизпълнителите страдат, необходима е правна регламентация както във Франция и Германия, коментира тя.

Големите икономики имат такива закони, за да се гарантира, че всички по веригата ще бъдат платени. У нас се правят фирми бушони, а реално извършващите работата не са защитени, смята тя.

Представители на бизнеса се оплакаха от високи такси за строеж, искани от общински съвети в Банско и други курорти на базата на разгънатата площ. Даниела Везива коментира, че е внесено предложение таксите да са ориентирани на базата на разходите на администрацията, но не уточни подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Направиха всичко възможно за да изгонят половин милион хора, а сега не им достигали и ще си внасят отвън. И още малко от раздвоеното (шизофренично) мислене:"Той допълни, че ниските разходи за труд още привличат инвестиции, но остава проблемът с образованието и квалификацията на служителите."А бе пич кой иска да се квалифициря за да получава ниско заплащане? Посочи ми поне един човек на цялата Земя, който ще ти каже "Аз искам да се квалифицирам и да съм специалист за да получавам малка заплата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още